Početní britskí zamestnanci, ktorí do práce cestujú vlakom, sa už nemusia obávať, že zo sladkého dospávania sa prebudia na stanici, kde nemali namierené. Pomôcť by im mal patent Cliva Wallingtona, ktorý vymyslel špeciálny budíček do vlaku. Podľa jeho mienky sprievodcovia ohlasujú stanice príliš neskoro, nezrozumiteľne alebo nedostatočne hlasno. Ako píše britský vedecký časopis New Scientist, zariadenie využíva signalizáciu, umiestnenú niekoľko kilometrov pred každou stanicou, a vo chvíli, keď ho vlak minie, pípaním zobudí spiaceho pasažiera.
LETUŠKY S DIÉTOU
Diétou, skladajúcou sa zo zeleninovej polievky, odvrátilo 29 rumunských letušiek hrozbu straty zamestnania z dôvodu nadváhy. Podľa denníka Libertatea letecká spoločnosť Tarom počas uplynulých dvoch mesiacov prepustila 121 z celkového počtu asi 460 svojich zamestnankýň po tom, ako sa bývalý minister dopravy Traian Basescu vyjadril kriticky k oblým tvarom stewardiek. Aj po ministrovej rezignácii rozhodnutie zostalo v platnosti a tie šťastnejšie ženy, ktoré normu prekročili len mierne, museli ako podmienku "zhodiť" záťaž vo forme prebytočných kilogramov. Úspešná polievka, ktorou si zachránili miesta, sa teraz ako tajný tip šíri po Bukurešti. Na prípravu zázračného pokrmu stačí kapusta, paradajky, cibuľa a zeler, ktoré sa varia spolu s rôznymi bylinami. Aby sa dostavil želaný efekt, treba však dodržať jednu podmienku - počas kúry sa niekoľko dní nesmie jesť nič iné.
POKORENÍ FRANCÚZI
Francúzski pekári sa od hanby idú prepadnúť - prvú cenu na celonárodnej súťaži Grand Prix de la Baguette získal cez uplynulý víkend po prvý raz v dejinách "cudzinec" - naturalizovaný Portugalec Antoniou Teixera. Jeho víťazstvo len potvrdilo dávnejšie poplašné správy, podľa ktorých "dlhý sendvič" už nie je tým, čím býval, a spolu s ním i celá tradičná kuchyňa. "Kvalita francúzskeho chleba poklesla. Dnes len ťažko nájdete dobrého pekára, lebo väčšina z nich sa snaží za každú cenu obmedziť výrobné náklady," povedal 32-ročný víťaz. V snahe oživiť úctu k domácej kuchyni francúzska vláda ešte predvlani nariadila, aby sa do učebných osnov zaradilo 15 hodín prednášok z tzv. "gramatiky chuti". V rámci tohto kurzu žiaci na hodinách "študujú" bagetu, jej farbu a zloženie. Potom ju "počúvajú", lebo dobrá bageta musí pri prelomení vydávať správny zvuk.