Prezidentov levočského summitu bude počas sobotňajšieho obeda v reštaurácii Koliba v Starom Smokovci obsluhovať personál v goralských ždiarskych krojoch. "Nemuseli sme na túto mimoriadnu udalosť najímať nikoho zvonku, všetko zvládneme vlastnými silami," dôveruje svojim ľuďom jeden zo spolumajiteľov Koliby Milan Šeft, ktorý bude osobne ako jeden zo siedmich čašníkov servírovať a podávať všetky chody záverečného summitového obeda. Nechce prezradiť podrobnosti o jedálnom lístku, preriekol sa iba, že ako aperitív budú ponúkať typické biele destiláty - slivovicu a borovičku - a k vybaveniu kuchyne dokúpili panvicu na dolky. Súčasťou ždiarskeho mužského kroja sú hrubé súkenné nohavice - portky zdobené po bokoch pletenými farebnými lampasmi ukončenými dole vlneným brmbolcom, vhodné na nosenie vonku, ale priteplé vo vykúrenom interiéri. "Skôr je nám priteplo teraz, keď znova a znova preverujeme každú maličkosť a na minúty rozratúvam prípravu jednotlivých chodov obeda," usmieva sa M. Šeft a uvažuje, že po summite si dajú vytlačiť novú propagačnú skladačku o ponuke služieb Koliby, v ktorej hosťom pripomenú, že u nich naraz stolovalo jedenásť prezidentov.
Autor: Marianna AlexyovÁ