BRATISLAVA (SME - ru) - Hoci v niektorých smeroch sa naša populácia vo výživových zvyklostiach po novembri 1989 predsa len zmenila k lepšiemu, odborníci na výživu neskáču od radosti. Vysoký prívod energie v strave Slovákov sa v podstate nezmenil, stále o štvrtinu presahuje priemerné odporúčané hodnoty. Ako zdôrazňujú pracovníci Výskumného ústavu výživy, potešiteľne síce klesla celková spotreba mäsa, avšak na úkor hovädzieho, pričom sa zhoršila štruktúra tejto spotreby v prospech mastného mäsa. Už aj tak nízka spotreba rýb sa ešte viac znižuje, pokračuje alarmujúci pokles spotreby mlieka a mliečnych výrobkov, čím sa prehlbuje nepriaznivý trend v znížení prívodu vápnika. Dlhodobo v našej strave pretrváva i deficit zemiakov a strukovín. Nemení sa, ale je uspokojivý podiel zeleniny a na druhej strane mierne síce stúpa, ale stále nie je uspokojivé množstvo ovocia, ktoré zjeme. Medzi záporné trendy treba okrem iného zaradiť aj pokračujúcu veľkú spotrebu cukru a vysoký príjem soli. Združenie Zdravá výživa, ktoré sa v spolupráci s Výskumným ústavom výživy snaží od roku 1995 vplývať na výživové zvyklosti našincov, vyhodnotilo na včerajšom stretnutí s redaktormi tých novinárov, čo podľa Združenia najviac prispievajú k šíreniu myšlienok zdravého životného štýlu. Cenu získala redakcia Harmónia a redaktorky Eva Hrdinová z denníka SME a Andrea Kadnárová z Práce.
Autor: SME-ru