matike hovorí: "Všetky ozimné obilniny aj krmoviny sú dobre zakorenené a ak prídu neskoršie mrazy a sneh, nemalo by to ohroziť tohoročnú úrodu. Horšie by to bolo s príchodom silných holomrazov, tie by situáciu skomplikovali. Ak však pri jesenných sejbách obilovín dôsledne dodržujeme hĺbku sejby a zrno v zime nevyčnieva na povrchu ornice, nie je veľký dôvod obávať sa strát na úrode," zdôraznila E. Polcová. Družstvo v Tekovských Nemciach je aj jedným z najväčších pestovateľov hrozna v okrese Zlaté Moravce. Jeho tohoročná úroda, na 70 hektároch vinohradov, bude však vážne ohrozená, ak po súčasnom extrémne teplom období prídu mrazy. Vedúci viničného a pivničného hospodárstva František Mojzes svoje obavy zdôvodnil: "Keby denné teploty nepresahovali 8 a nočné 6 stupňov nad nulou, vinič by ostal vo vegetačnom pokoji. Dnešné teploty nad 12 stupňov ho však ,prebúdzajú`, boli sme nútení začať s jeho rezom, čím sme ho vlastne donútili k rašeniu. Ak vyrašené očká viniča napadne mrazivé počasie koncom zimy alebo začiatkom jari, je predpoklad, že takmer 100 percent úrody hrozna stratíme. Naša ročná produkcia predstavuje 150 tisíc litrov kvalitného vína z viac ako siedmich sort viniča. Jednou z najcitlivejších odrôd sú rizlingy, ktoré práve vo veľkej miere pestujeme. Strata úrody by vo finančnom vyjadrení predstavovala 6-7 miliónov korún, čo je pre náš vinohrad veľmi veľa," upresnil F. Mojzes. Ročná produkcia vína z Nemiec sa v 20 percentách dostáva na zahraničný trh - Česko, Poľsko, záujem prejavilo i Holandsko a Belgicko a 80 percent sa zostáva na Slovensku.
Autor: SME-ks