ky hrozna. Navyše je to takmer jediný slovenský nealkoholický hroznový nápoj. Napriek tomu z predajní potravín aj slovenských reštaurácií takmer úplne zmizol. Momentálne sa Vinea vyrába v š. p. Víno Nitra v 0,7-litrovom balení a v Malokarpatských vinárskych závodoch v balení 0,33 litra. "Asi najväčším problémom je, že nevieme plniť tento nápoj do veľkých 1,5 - 2-litrových plastikových fliaš. Technológia výroby a charakteristika nápoja nám to totiž neumožňuje. Mnohí odberatelia tvrdia, že so sklenenými fľašami sú len problémy, že ich zákazníci nechcú. Zálohujeme tieto fľaše bežne ako iní výrobcovia nápojov po 4 Sk a od všetkých odberateľov ich vykúpime späť," povedal pre SME vedúci výrobného úseku v š. p. Víno Nitra. Mesačne vyrobia v tomto podniku asi 60 tisíc sedemdecových fliaš pre domácu spotrebu, čo predstavuje vyše 5000 hektolitrov ročne. "Vineu vyrábame už vyše 20 rokov. Ročná výroba pre domáci trh predstavuje cca 5000 hektolitrov. V posledných rokoch ju úspešne vyvážame do USA," zdôraznil Ľubomír Vitek - generálny riaditeľ a. s. Malokarpatský vinársky podnik Pezinok.
Džúsy a ďalšie nealkoholické nápoje z hrozna na slovenskom trhu sú dovážané a ich ceny sú vysoké. Jednolitrové hroznové džúsy stoja v predajniach potravín 40 - 60 Sk, čo je viac ako dvojnásobok ceny viney.
Autor: SME - jam