ačného centra Dérerovej nemocnice v Bratislave, mohlo ísť o bedle, ktoré rastú v záhradách a na hnojených pôdach. Tie sú totiž mierne jedovaté. Aj v takom prípade je vhodné navštíviť lekára.
HLIVA ZNIŽUJE CHOLESTEROL
Huba, ktorou sa stopercentne neotrávite, je hliva ustricovitá. Lekári z Výskumného ústavu výživy v Bratislave ju odporúčajú jesť všetkým ľuďom, ktorí majú zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi, deti nevynímajúc. Hliva ustricovitá, ktorá je dostupná po celý rok, totiž podľa výsledkov ich výskumov veľmi kladne ovplyvňuje reguláciu cholesterolu v organizme, a preto by nemala chýbať v jedálnom lístku najmä u ľudí s poruchami cievneho systému a u srdciarov.
ZBIERANIE HÚB
PO AMERICKY
V USA majú celkom iné skúsenosti so zbieraním húb ako my. Američanom sa po lese za hubami nechce chodiť, aj u nich však už niektorí zistili, že je to celkom výhodný obchodný artikel. Objavili sa profesionálni zberači, ktorí majú hubársky lístok, čosi také ako u nás rybársky. V najúrodnejších krajoch majú povolenky, na ktorých je vyhradená plocha, kde môžu zbierať. Aby však s hubami nemuseli chodiť ďaleko, na rázcestiach sú stánky, kde výkupcovia huby skupujú a rovno zberačom platia. Tak sa už stal prípad, že priamo v lese zavraždili dvoch Vietnamcov pre peniaze z práve predaných húb.
PORADŇA
Od mája do novembra každý pondelok od 15. do 17.00 h sa hubári môžu prísť poradiť do mykologickej poradne Slovenského národného múzea v Bratislave. Ako nám povedala RNDr. Ivona Kautmanová, keď huby rastú, stane sa, že za dve hodiny príde aj 150 ľudí.
UNIKÁTY V TANAP-e
Po unikátnom náleze kozáka belostného, ktorý sa u nás v okolí Tatranskej Lomnice našiel tento rok prvýkrát, pretože inak táto huba rastie v severnejšie položených častiach sveta (Škandinávia, Sibír), prišla z TANAP-u správa o ďalšom pozoruhodnom mykologickom náleze. V lokalite Spálený vrch neďaleko Štrbského Plesa v rezervácii Mengusovská dolina mykológovia našli žezlovku srnkovú. Ide o parazitickú hubu, ktorá cudzopasí na hľuzovke podobnej hube s prívetivým menom srnka a je nejedlá. Mykológov však nález veľmi potešil, pretože hoci sa tu táto huba v minulosti vyskytovala, už 10 rokov ju nikto nenašiel. Tatranský mykologický rok 1995 teda vstúpi do análov ako mimoriadne štedrý na pozoruhodné nálezy.
NETRADIČNÉ JEDLÁ
Plávky na cesnaku: Klobúčiky plávok natrieme cesnakom, ktorý sme predtým rozotreli so soľou, a na horúcom oleji po oboch stranách opečieme. Upečené ozdobíme osmaženou cibuľkou, posekanou petržlenovou vňaťou a podávame s ľubovoľnou prílohou.
Opekané rýdziky: Na čistej ploche klasického sporáka, alebo na platni elektrického, resp. plynového, pečieme čisté, posolené a rozdrvenou rascou posypané rýdziky. Upečené môžeme pomastiť medzi lupeňmi kvalitnou domácou masťou alebo olejom a podávame.
Syrové chuťovky s hubami: Zo syra (eidam) nakrájame kocky, ktoré obalíme v paprikovej vegete. Na kocky pripevníme špáradlami kyslé nakladané huby - najlepšie rýdziky alebo podpňovky.
Autor: uj, so, eb