POZOR NA BEDĽU

Ani zaručene jedlá bedľa nemusí byť celkom bez rizika. Nedávno napríklad zjedla celá rodina z Budmeríc na obed vyprážanú bedľu jedlú a všetci mali príznaky otravy - opakované vracanie a bolesti brucha. Ako povedala pre SME pracovníčka Toxikologicko-inform

ačného centra Dérerovej nemocnice v Bratislave, mohlo ísť o bedle, ktoré rastú v záhradách a na hnojených pôdach. Tie sú totiž mierne jedovaté. Aj v takom prípade je vhodné navštíviť lekára.

HLIVA ZNIŽUJE CHOLESTEROL

Huba, ktorou sa stopercentne neotrávite, je hliva ustricovitá. Lekári z Výskumného ústavu výživy v Bratislave ju odporúčajú jesť všetkým ľuďom, ktorí majú zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi, deti nevynímajúc. Hliva ustricovitá, ktorá je dostupná po celý rok, totiž podľa výsledkov ich výskumov veľmi kladne ovplyvňuje reguláciu cholesterolu v organizme, a preto by nemala chýbať v jedálnom lístku najmä u ľudí s poruchami cievneho systému a u srdciarov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

ZBIERANIE HÚB

PO AMERICKY

V USA majú celkom iné skúsenosti so zbieraním húb ako my. Američanom sa po lese za hubami nechce chodiť, aj u nich však už niektorí zistili, že je to celkom výhodný obchodný artikel. Objavili sa profesionálni zberači, ktorí majú hubársky lístok, čosi také ako u nás rybársky. V najúrodnejších krajoch majú povolenky, na ktorých je vyhradená plocha, kde môžu zbierať. Aby však s hubami nemuseli chodiť ďaleko, na rázcestiach sú stánky, kde výkupcovia huby skupujú a rovno zberačom platia. Tak sa už stal prípad, že priamo v lese zavraždili dvoch Vietnamcov pre peniaze z práve predaných húb.

PORADŇA

Od mája do novembra každý pondelok od 15. do 17.00 h sa hubári môžu prísť poradiť do mykologickej poradne Slovenského národného múzea v Bratislave. Ako nám povedala RNDr. Ivona Kautmanová, keď huby rastú, stane sa, že za dve hodiny príde aj 150 ľudí.

SkryťVypnúť reklamu

UNIKÁTY V TANAP-e

Po unikátnom náleze kozáka belostného, ktorý sa u nás v okolí Tatranskej Lomnice našiel tento rok prvýkrát, pretože inak táto huba rastie v severnejšie položených častiach sveta (Škandinávia, Sibír), prišla z TANAP-u správa o ďalšom pozoruhodnom mykologickom náleze. V lokalite Spálený vrch neďaleko Štrbského Plesa v rezervácii Mengusovská dolina mykológovia našli žezlovku srnkovú. Ide o parazitickú hubu, ktorá cudzopasí na hľuzovke podobnej hube s prívetivým menom srnka a je nejedlá. Mykológov však nález veľmi potešil, pretože hoci sa tu táto huba v minulosti vyskytovala, už 10 rokov ju nikto nenašiel. Tatranský mykologický rok 1995 teda vstúpi do análov ako mimoriadne štedrý na pozoruhodné nálezy.

NETRADIČNÉ JEDLÁ

Plávky na cesnaku: Klobúčiky plávok natrieme cesnakom, ktorý sme predtým rozotreli so soľou, a na horúcom oleji po oboch stranách opečieme. Upečené ozdobíme osmaženou cibuľkou, posekanou petržlenovou vňaťou a podávame s ľubovoľnou prílohou.

SkryťVypnúť reklamu

Opekané rýdziky: Na čistej ploche klasického sporáka, alebo na platni elektrického, resp. plynového, pečieme čisté, posolené a rozdrvenou rascou posypané rýdziky. Upečené môžeme pomastiť medzi lupeňmi kvalitnou domácou masťou alebo olejom a podávame.

Syrové chuťovky s hubami: Zo syra (eidam) nakrájame kocky, ktoré obalíme v paprikovej vegete. Na kocky pripevníme špáradlami kyslé nakladané huby - najlepšie rýdziky alebo podpňovky.

Autor: uj, so, eb

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 912
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 446
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 926
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 212
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 497
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 300
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 099
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 052
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu