nského a západoslovenského regiónu výrazný deficit v príjme vitamínu C, spotreba ovocia a zeleniny tam klesla o 19 až 22 percent. Deťom chýba vápnik, železo, dôležité bielkoviny. Zarážajúci je fakt, že sa zvyšuje obezita detí - najmä u 11 až 18-ročných dievčat, ktoré majú nadhmotnosť až o 14 percent. Spôsobuje to konzumácia lacného, nekvalitného jedla. Ako uvádzajú pracovníci VÚV v socio-ekonomicky slabších regiónoch Oravy a Kysúc, možno očakávať ešte horšie výsledky, najmä oblasť Kysúc s množstvom nezamestnaných možno označiť za zvlášť ohrozenú. Ako uviedla pre SME MUDr. A.Béderová z VÚV, deti pomerne často jedia hot-dogy, hamburgery, pizzu, hranolky, čo považujú z hľadiska správnej výživy za nesprávne, ak tieto jedlá navyše často suplujú hlavné jedlo dňa, obed či večeru.
Autor: SME - uj