BRATISLAVA (SME - jam) - Vysoké teploty nepriaznivo vplývajú aj na úžitkové zvieratá. Ak pretrvávajú dlhodobé horúčavy, zvieratá majú nižšie prírastky na hmotnosti. Teploty však na Slovensku nedosahujú také hodnoty, aby došlo k hromadným úhynom. Podľa viacerých odborníkov z Výskumného ústavu živočíšnej výroby (VÚŽV) v Nitre i v Ivanke pri Dunaji najväčšmi ohrozené dlhotrvajúcimi teplotami sú chovy hydiny. Ak by vypadla elektrická energia v hydinárskej veľkovýkrmni a nemohla by byť zapnutá klimatizácia, pri bežných teplotách 34 stupňov by moho dôjsť aj k úhynom. Maximálna, ešte prijateľná teplota pre hrabavú a vodnú hydinu je podľa nich 28 stupňov. Podobne vysoké teploty napríklad zhoršujú v lete plodnosť samíc králika. "V USA dokonca pri vysokých teplotách v kravínoch rozprašujú vodu, ktorá vytvára súvislú hmlu a ochladzuje dobytok, ale na Slovensku nie sú takéto opatrenia nutné, ani finančne dostupné," uviedol Ján Brouček z VÚŽV v Nitre.
U nás chované plemená hovädzieho dobytka majú kritickú teplotu stanovenú na 24 stupňov Celzia. Normálne sú tieto zvieratá schopné príjmať potravu pri teplotách 15 - 24 stupňov Celzia. " Nižšie teploty sa v jednotlivých družstvách dosahujú najčastejšie iba prirodzeným vetraním. Družstvá nemajú dostatok financií na to, aby si budovali klimatizáciu. Približne 40 percent kravínov na Slovensku má nevyhovujúce podmienky pri dlhodobých letných horúčavách," doplnil J. Brouček. Podľa jeho slov sa VÚŽV v jednej z výskumných úloh zaoberal aj pôsobením tepla na dojnice. "Výsledky ukázali, že intenzívne pôsobenie vysokých teplôt vzduchu malo na ne veľmi negatívne dôsledky. Dojivosť sa po troch dňoch znížila až o vyše 16 percent. Striedavé teploty, ktoré pripomínajú bežné striedanie teplôt cez deň a v noci, sa však neprejavujú až tak negatívne," povedal. Mlieko počas vysokých teplôt treba čo najskôr ochladiť na nižšiu teplotu, aby sa v ňom nerozmnožovali mikroorganizmy, pre ktoré je vysoká teplota živnou pôdou. "Treba si uvedomiť, že mlieko má pri dojení 37 C. Podľa normy treba do 4 hodín mlieko ochladiť na 4 - 7 stupňov. "Zvyšovaním teplôt síce dojivosť klesá, ale tým, že v letnom období sa kŕmi rozmanitejšie, je mlieka viac," dodal
V. Foltyn, pracovník VÚŽV Nitra.
V oblasti rastlinnej výroby sú vysoké teploty vzduchu vítané, ale len ak je dostatok vlahy. Ak neprší, je nevyhnutné zavlažovať. Dlhotrvajúce sucho pôsobí nepriaznivo predovšetkým na
zeleninu, cukrovú repu a slnečnicu.
Pracovníci Výskumného ústavu závlahového hospodárstva vypracúvajú každý týždeň závlahový dispečing pre jednotlivé regióny, v ktorom odporúčajú množstvo závlah. Napríklad na zavlažovaných plochách cukrovej repy je podľa dlhodobých výskumov úroda vyššia o 30 - 50 percent.
Autor: SME - jam