Tofu - sójový syr stoviek chutí

Ing. Ján Lunter začal výhradou: "Štatistiky o najnižšej konzumácii syra na obyvateľa v Japonsku, ktoré ste uverejnili nedávno vo vašom denníku, sú zavádzajúce. Je pravda, že Japonci konzumujú málo mliečnych výrobkov, kravy sa im na ostrovy už nezmestili,

ale jedia kilogramy syra oveľa zdravšieho - sójového syra tofu. Aj preto sú dlhovekí." Ing. J. Lunter, riaditeľ, s. r. o. Alfa Bio v Banskej Bystrici, ktorá vyrába - donedávna ako jediná na Slovensku i v Českej republike - tofu, má na tieto výhrady právo. "Pre chorobu v rodine sme pred 14 rokmi radikálne zmenili stravovanie, a tak som sa po prvý raz dostal k tofu," hovorí a dopĺňa zo svojej filozofie: "Podľa mňa je chuť návyková, dieťa si pamätá sladkastú chuť plodovej vody, materinského mlieka a potom toho, čo mama položí na stôl. Nad chuťou by malo byť niečo dominantnejšie - rozum."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Spolu s priateľmi z firmy Process, zaoberajúcej sa výpočtovou technikou, sa rozhodli vložiť prvé zisky do firmy na výrobu potraviny s vysokým obsahom bielkovín, s malým množstvom kalórií, bez cholesterolu - do tofu. Začínali v suteréne rodinného domu s produkciou sto kilogramov denne. Mysleli, že na slovenskom trhu prerazia bez problémov, veď tofu je univerzálne jedlo vhodné pre dojčatá, zdravých, chorých i starých ľudí, pričom priberá chute a každý si ho môže upraviť podľa toho, ako mu najviac vyhovuje. Ing. Lunter tvrdí, že z tofu sa dajú urobiť oškvarky na bryndzové halušky, dá sa vyúdiť ako oštiepok, možno ho použiť do leča, na špagety alebo aj ako rezeň. "Práve to je pre tofu typické, že môže pribrať chute každej národnej kuchyne a je mimoriadne zdravé. Pracovníci Výskumného ústavu výživy v Bratislave tofu odporúčajú ľuďom so srdcovo-cievnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, obezitou. Z tofu sa robia i pasty, paštéty, párky aj zmrzliny či mrazené krémy. V Japonsku je toľko výrobní a predajní tofu ako u nás mäsiarstiev. Každé ráno čakajú japonské ženy s mištičkami v tofujasane na čerstvé tofu, ktoré je súčasťou každého japonského jedla." Bol to fotograf a svetobežník Milan Dinga, ktorý Ing. Jána Luntera pozval pozrieť sa do Japonska na to, ako sa tofu vyrába. Dôvodom bolo to, že Milan Dinga po šesťročnom pobyte v Japonsku chcel svojim krajanom "darovať" tofu a tofu na slovenskom i českom trhu už dávno bolo - zásluhou firmy Alfa Bio.

SkryťVypnúť reklamu

Výsledkom cesty do Japonska je od roku 1993 nová výrobňa tofu v Kremničke pri Banskej Bystrici. Na ploche 480 kubických m funguje v dvojzmennej prevádzke. Prvý rok s veľkokapacitným zariadením pripravili 140 ton tofu, za prvý polrok tohto roka už 350 ton. Najväčším odberateľom bol veľkosklad Country life v Prahe, ktorý spočiatku kupoval takmer celú produkciu spoločnosti, a tým ju vlastne postavil na nohy. K podniku patrí aj predajňa s výrobkami racionálnej výživy Alfa Bio priamo v centre mesta a od roku 1993 aj známa Vegetariánska reštaurácia v Hornej ulici. Expedovanie tofu, ktorého vyrobia teraz asi dve tony denne, zabezpečuje aj 12 predajcov. Celkovo vo firme (spolu s baliarňou orechovín na Sliači) pracuje asi 100 ľudí. "Slovensko žilo niekedy zdravšie. Klíčením pšenice sa zaoberali už Kelti, o čom svedčí chutný koláč z klíčkov - kalkiš. Našou šancou, ako upútať spotrebiteľov, bolo maximálne zlacniť výrobu a zaujať cenou, ktorá je nižšia ako cena mliečnych výrobkov. Aj tak sme neprenikli ešte do mnohých domácností, ľudia menia stravovacie zvyky, až keď je neskoro - v chorobe. A čo nás najviac mrzí, veľmi zlé skúsenosti máme s verejným stravovaním a predovšetkým s nemocnicami. Napriek požiadavkám pacientov to ide len ťažko, bolo by treba viac ochoty od diétnych sestier a chuť urobiť niečo navyše. Sú aj výnimky, napríklad nemocnica v Michalovciach. Pre pracovníkov takéhoto stravovania robíme aj ochutnávky, zaškolíme kuchárov... Keby sme v budúcnosti skonzumovali aspoň toľko tofu, ako Japonci syrov, naša populácia by bola oveľa zdravšia," skončil Ing. J. Lunter tam, kde začal - pri Japoncoch a chutnom tofu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 666
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 435
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 732
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 351
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 436
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 657
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 950
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 237
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu