KEŽMAROK (SME - pl) - Tatranská mliekáreň, a. s. Kežmarok, je na Slovensku jediným výrobcom syrov založených na kultúre ušľachtilej kalamberskej plesne, ktoré na pultoch obchodov nachádzame pod názvom Encián a Plesnivec. V októbri minulého roku sa s Enciánom na Käsiade v Rakúsku umiestnili na druhom mieste. Predbehli ho francúzske syry a za ním zostali švajčiarske. V súčasnosti v Tatranskej mliekárni vyrobia 1200 kg Enciánu a 2400 kg Plesnivca denne, jeho výroba (zrenie) trvá 11 dní. Až 75 percent produkcie týchto syrov sa vyváža na český trh, kde úspešne konkurujú známemu Hermelínu. Zvyšok produkcie putuje do našich obchodov, najviac do Bratislavy a najmenej na východné Slovensko, ktoré je zo spotrebiteľského hľadiska veľmi slabé. Encián i Plesnivec idú na odbyt podľa slov vedúceho syrárne Jozefa Pavlíka najlepšie počas letnej turistickej sezóny. Skutočnosť, že sa na Slovensku konzumuje tak málo syrov, pripísal najmä ich cenám.
Autor: SME - pl