BRATISLAVA (SME - uj) - Konzumácia rýchlenej reďkvičky, hlávkového šalátu, mladej cibuľky, kalerábov či inej zeleniny, ktorú ponúkajú v súčasnosti súkromníci na trhoviskách, môže spôsobiť ľudskému organizmu aj niektoré zdravotné riziká. Minulý mesiac kontrolóri Slovenskej poľnohospodárskej inšpekcie zistili prekročený obsah dusičnanov v čínskej kapuste, póre, petržlene, cibuli, v mrkve aj zeleri u výrobcov i predajcov na celom Slovensku. V niektorých prípadoch zakázali aj predaj. Zelenina s vysokým obsahom dusičnanov je nebezpečná najmä pre malé deti, u ktorých veľmi nepriaznivo ovplyvňuje funkciu a tvorbu krvi. Pre dojčatá môže byť šťava z rýchlenej mrkvy doslova životu nepezpečná. Konzumácia rýchlenej zeleniny u dospelých nemusí spôsobiť žiadne vážnejšie zdravotné problémy. V zásade však možno s odvolaním sa na odborníkov Výskumného ústavu výživy uviesť, že vysoké koncentrácie dusitanov a dusičnanov sa menia v tele na iné chemické látky - nitrozamíny, ktoré sú karcinogénne, t. j. rakovinotvorné. Niektorí odborníci však zastávajú teóriu, že zelenina s vysokým obsahom C vitamínu zároveň likviduje nepriaznivé účinky škodlivých látok, takže vyrovnáva hladinu škodlivých látok. Preto nepovažujú konzumáciu zeleniny s obsahom dusičnanov pre dospelých za takú škodlivú.
Autor: SME - uj