Zamlčaný podmet

Občas si moja legitímne zvolená manželka spomenie na časy, keď sa ešte u nás v istých oblastiach uplatňoval konzenzus

a položí mi otázku: "Čo mám dnes variť?" Hoci viem, že je to len otázka rečnícka, upriem na ňu ten najprosebnejší pohľad, akým mám v zásobe. Okamžite pochopí, o čo ide, a povie: "Už zasa? Veď boli včera!"

Zamlčaným podmetom sú bryndzové halušky. Sú mojím najobľúbenejším jedom, čo žiadam už teraz zaprotokolovať, aj keď mi je jasné, že to v procese s janičiarmi, judášmi a nepriateľmi mladého zvrchovaného Slovenska nebude nijaká poľahčujúca okolnosť. Nanajvýš tak na ministerstve kultúry zriadia popri odbore pre štátny jazyk a písomníctvo a odbore poradenských a koncepčných činností odbor pre skúmanie úprimnosti vzťahu svetoobčanov k slovenskému národnému jedlu. Veď je ešte dosť nezaopatrených Ferkov a Števkov ...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Áno, ľúbim bryndzové halušky a ľúbim svoju ženu, okrem iného aj preto, že ich robí najlepšie na Slovensku. Chváli ich aj môj priateľ Peter Breiner, TORONTO, 414 Melrose Avenue, Canada, ktorého som nepočul pochváliť nikdy nič okrem seba.

Ak sú piškóty Opavia okrúhle a priateľské, naše bryndzové halušky sú hrboľaté a roduverné, z darov zeme. Keď bryndza, tak z Liptova, keď slaninka tak z Oravy, keď zemiaky tak z Hainburgu... /My sme ich nevolili/. A k tomu spišský zákvas. Mňam!

Moja žena vraví, že keby sa roduvernosť merala láskou k bryndzovým haluškám, bol by som už dávno čestným predsedom SNS. A prečo nie? Veď v tejto veci si rozumieme: cudzie nechceme /iba tú švábku z Hainburgu/ a svoje nemáme...

Občas sa v tej najslovenskejšej tlači dočítam, že som hnusný zapredanec, ktorý za misu šošovice... No tak to teda pŕŕ! Za misu šošovice nikdy! Za vahan bryndziakov... hm... čo ja viem...

SkryťVypnúť reklamu

Váham, ale viem, že by som nemal. Ak sa zapredať, tak hneď! Zajtra môže byť neskoro! Veď už sa usilovne pracuje na tom, aby naším národným jedlom bol boršč. Bude? To je vlastne jedno, lebo keď bude, aj tak nebude.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 810
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 651
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 739
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 689
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 672
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 261
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 194
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 291
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu