Tradičné i netradičné zdroje vitamínu C

Mnohým sociálne slabým rodinám často financie nevystačia na nákup tropického ovocia v zimných mesiacoch v takom množstve, aby pokryli svoju dennú potrebu C vitamínu (odporúčaná dávka vitamínu C sa pohybuje od 75 do 120 mg na osobu a deň).

Lacnejším zdrojom vitamínu C v zimných mesiacoch je napr. surová i kyslá kapusta, konzumovaná bez tepelnej úpravy (tou sa totiž vitamín C ničí!), ako aj cenove prístupný šípkový čaj. Netreba zabúdať ani na mrazenie plodov, bohatých na vitamín C, v čase ich optimálnej zrelosti - k tým menej známym, ale bohatým zdrojom vitamínu C patria o.i. šípky, plody jarabiny a rakytníka. Zmrazením a správnym skladovaním pri dostatočne nízkej teplote v mrazničke, resp. v mraziacom pulte sa uchová podstatná časť vitamínu C. V zime si takto pripravené "C-vitamínové zásoby" rozmrazíme a konzumujeme ich podľa možnosti bez tepelnej úpravy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V zimných mesiacoch je nastrúhaná karotka s citrónom a osladená medom priam ideálnou "vitamínovou bombou". Obsahuje vitamín C, vlákninu i výživovo cenné karotenoidy. Odporúča sa konzumovať pomiešanú s troškou kvalitného rastlinného oleja, pretože karotenoidy (ako látky rozpustné v tuku) sú tak oveľa lepšie využiteľné pre ľudský organizmus.

Tiež možno odporúčať pestovať si v zime priamo v domácnostiach režuchu záhradnú v miskách alebo v plytkých tanieroch na mokrej vate. Režucha sa konzumuje surová ako príloha alebo šalát. obsahuje veľa vitamínu C. V niektorých krajinách je v zime v reštauráciách podávaná surová neochutená režucha ako príloha takmer ku všetkým slaným jedlám. Chutnou pochúťkou je napríklad tento režuchový šalát s majonézou: Opláchnuté lístky režuchy necháme dobre odkvapkať, potom ich na jemno rozsekáme. Majonézu zriedime citrónovou šťavou, pridáme posekanú režuchu, na drobno pokrájané na tvrdo uvarené vajce, cukor, soľ a premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Priemerný obsah vitamínu C v ovocí

mg v 100 g jedlého podielu

Jablká 5 - 12

Hrušky 3 - 5

Slivky, ringloty 4 - 6

Slivky zmrazené 3 - 4

Slivkový džem 2 - 3

Marhule, broskyne 4 - 10

Marhuľový pretlak 3 - 5

Marhuľový džem 1 - 2

Čerešne, višne 5 - 15

Ríbezle čierne 170 - 180

Ríbezle červené a biele 30 - 40

Ríbezle červené zmrazené 20 - 30

Ríbezľový džem (červený) 6 - 10

Egreš 25 - 35

Jahody 60 - 70

Jahody zmrazené 40 - 50

Jahodový pretlak 15 - 20

Jahodový džem 4 - 5

Maliny 20 - 30

Malinový džem 6 - 8

Hroznové víno 3 - 5

Melón cukrový 20 - 32

Melón vodný 6 - 10

Borievky 15 - 22

Ostružiny 17

Brusnice 5 - 15

Jarabina 95 - 100

Šípky 800 - 1200

Pomaranč 40 - 55

Mandarinka 30 - 40

SkryťVypnúť reklamu

Citrón 40 - 55

Grapefruit 40 - 50

Ananás 18 - 25

Banán 8 - 12

Kaki 16

Mango 30 - 40

Papaya 50 - 82

Kiwi 70 - 150

Avocado 13 - 15

Granátové jablko 7

Figy (čerstvé) 2 - 3

Priemerný obsah vitamínu C v zelenine

mg v 100 g

Hlávkový šalát 3 - 15

Čakanka 10

Žerucha záhradná 60

Kel 32 - 50

Kel zmrazený 25

Ružičkový kel 80 - 115

Kapusta hlávková biela 35 - 50

Kapusta hlávková červená 40 - 55

Kapusta biela kyslá 13

Kapusta biela sterilizovaná 11

Kapusta červená sterlizovaná 20

Čínska kapusta 35 - 38

Artičok 8

Špargľa 20 - 30

Špargľa sterilizovaná 15

Rebarbora 10 - 12

Špenát 35 - 60

Špenát zmrazený 20

Karfiol 40 - 75

Karfiol sterilizovaný 30

Kaleráb 30 - 66

SkryťVypnúť reklamu

Patizón 55 - 60

Brokolica 110 - 120

Fenikel 90-95

Paradajky 20 - 50

Pažítka 45 - 70

Cibuľa ranná s časťou vňate 33

Cibuľa neskoršia 5 - 10

Cesnak 8 - 15

Kôpor 80 - 85

Hrášok 10 - 30

Hrášok sterilizovaný 9

Fazuľka 3 - 20

Paprika 80 - 200

Uhorky šalátové 5 - 8

Cukiny 16

Zeler (koreň) 8 - 20

Zeler vňať 90

Zeler stopkatý 7

Tekvica 12

Mrkva 5 - 10

Petržlen (koreň) 35 - 42

Petržlen (vňať) 100 - 170

Reďkovka 20 - 30

Čierny koreň 4

Chren 110 - 115

Repa šalátová 10 - 12

Paštrnák 18 - 20

Kukurica cukrová 7 - 12

Strukoviny 1 - 3

Sójové klíčky 16

Zemiaky skoré 25

Zemiaky neskoré 15

skladované 2 mesiace 12

skladované 5 mesiacov 8

skladované 8 mesiacov 6

SkryťVypnúť reklamu

Huby čerstvé (hríbovité) 3

Šampiňóny pestované 3 - 5

Autor: Ing. ANNA PRUGAROVÁ, CSc., členka

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  8. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  1. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  2. Zlatý sen vo vzduchu
  3. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  4. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  5. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  6. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  8. Zvieratá presne vedia, aké bude počasie
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 235
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 226
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 043
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 746
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 620
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 824
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 177
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 1 629
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu