BRATISLAVA (SME - r, jam) - Potravinárske firmy v Českej republike vyrábajúce čokolády, sladké pečivo, cukríky a limonády uvažujú o zdražení tohto tovaru, pretože neustále rastie cena cukru. Čokoládové sladkosti dovážané z ČR predstavujú významnú zložku aj v SR, a preto sa zvýšenie cien prejaví aj na slovenskom trhu. Napríklad v minulom roku boli z ČR dovezené čokolády a čokoládové výrobky v hodnote viac ako 502 mil. Sk.
Podľa Mladej fronty Dnes, zdraženie výrobkov pripúšťajú pražské Čokoládovny, ktoré sú najvýznamnejším českým výrobcom sladkostí, známych predovšetkým pod značkami Opavia, Orion, Sfinx a po spojení so zahraničným partnerom i Lu a Nestlé. "Všetky naše doterajšie informácie nasvedčujú tomu, že cena cukru má znova stúpnuť v apríli. Pokiaľ by sme naozaj museli platiť za kilogram napríklad 18 Kč, bolo by to o takmer 40 percent viac, než sme pôvodne rátali," uviedol Rudolf Jánský, riaditeľ nákupného úseku Čokoládovny Praha.
Slovenskí výrobcovia čokolády Jacobs Suchard Figaro a DEVA neuvažujú o zvyšovaní cien. Zo slov predstaviteľky firmy Jacobs Suchard Figaro vyplynulo, že nové ceny, ktoré platia od 1. októbra, už rátali so zvýšenými nákladmi na cukor a v najbližšej dobe by sa ceny nemali meniť. Táto firma urobila podrobný prieskum trhu v oblasti ponuky cukru a zvýšenie dodávateľských cien tejto suroviny predstavuje približne 10 percent. J. S. Figaro potrebuje ročne približne 6000 ton cukru. "Ak by sme kupovali cukor za svetové ceny vonku, museli by sme rátať so 70-percentným dovozným clom, takže sme sa rozhodli pre slovenského dodávateľa," dodala predstaviteľka J. S. Figaro.
Podľa slov Ladislava Jíleka, ekonomického námestníka potravinárskeho kombinátu, a. s. v Trebišove, ktorého súčasťou je aj známy slovenský výrobca čokolády a. s. DEVA, sa momentálne ceny čokoládových výrobkov meniť nebudú. V tomto podniku sa vyrába momentálne 90 - 100 druhov cukroviniek, od klasickej čokolády, cez tyčinky, až po rôzne druhy cukríkov. "Poslednú cenovú úpravu, zvýšenie asi o 5 percent,v súvislosti s nárastom cien cukru sme robili na jeseň minulého roka. Mesačná spotreba cukru v našom podniku predstavuje približne asi 500 t mesačne. Zatiaľ čo na jar 1994 sme nakupovali cukor za 11,30 dnes je to už 15,80 Sk," doplnil.
Autor: SME - r, jam