"Sója je plodina, ktorá má v racionálnej výžive veľké výhody - obsahuje množstvo bielkovín vrátane esenciálnych aminokyselín, veľa vlákniny, mastné kyseliny s priaznivým pomerom polynenasýtených k nasýteným a mnoho dôležitých minerálov (najmä vápnik a železo) a vitamínov. Sójové produkty sú zároveň nízkoenergetické, neobsahujú cholesterol ani glutén. Tofu - sójový tvaroh - vzniká vlastne zrážaním sójového mlieka. V odbornej literatúre je dostatok dôkazov o tom, že zaradenie sójových výrobkov do diétneho stravovania významne znižuje hladinu celkového LDL cholesterolu u ľudí, ktorí majú či už vrodenou poruchou látkovej výmeny, alebo nesprávnou výživou tieto hodnoty vysoké. Podľa japonskej štúdie sójové bielkoviny vedú k zvýšeniu počtu tzv. LDL receptorov, ktoré umožňujú vstup cholesterolu do bunky a jeho ďalšie spracovanie. Tento účinok sa môže podieľať aj na nižšej úmrtnosti ľudí konzumujúcich stravu zloženú z rýb, tofu, zemiakov a zeleniny v protiklade k úmrtnosti tých, ktorí konzumujú klasickú mäsitú stravu. Sójové výrobky možno odporučiť prakticky pri všetkých diétach - najmä pri arterioskleróze, kardiovaskulárnych ochoreniach, vysokom krvnom tlaku, cukrovke, obezite, alergii na mlieko, poruchách pečene i tráviaceho traktu."
Autor: klo