Živé stromčeky v črepníkoch je výhodné pri prenášaní do miestnosti každoročne striedať

Zelené stromčeky umiestnené v kontajneroch so zemou sa stali v posledných rokoch hitom predovšetkým v krajinách západnej Európy a v USA, u nás sa začínajú presadzovať iba pomaly. Podľa Ladislava Pecha z Centra rozvoja záhradníctva v Prievidzi ľudia zatiaľ

nemajú dostatok poznatkov, ako sa o tieto stromčeky starať a dopyt po nich je na Slovensku stále relatívne malý. V budúcnosti však môže nastať v tomto smere obrat, lebo o výhodnosti pestovania takéhoto stromčeka sa dosť píše. Podľa L. Pecha najvhodnejšie na pestovanie sú niektoré druhy smrekov, napríklad smrek pichľavý, prípadne čierna alebo horská borovica. Stromčeky by sme mali v kontajneri pestovať minimálne jednu sezónu, kým ich použijeme ako vianočný stromček. Dôležité je postupne ich aklimatizovať na izbovú teplotu - napríklad na krytom balkóne alebo v predsieni, aby izbová teplota nespôsobila stromčeku šok. Keď je stromček vo vnútri miestnosti, treba ho často polievať. Aj po skončení Vianoc treba stromček dať von až po teplotnom medzistupni, napríklad v predsieni. Potom ho možno nechať vonku v kontajneri, prípadne ho vysadiť do pôdy. "Mám päťročné skúsenosti s pestovaním týchto stromčekov a osvedčilo sa mi predovšetkým striedanie dvoch stromčekov. Pre vianočné účely ich využívame striedavo a je to jedna zo záruk, ako sa stromček dlhšie udrží v optimálnom stave," hovorí L. Pecho. U domácich stromčekov totiž hrozí zvýšené vypadávanie ihličia, čím stromček redne a stráca tým aj jeho vzhľad. Dobre udržiavaný stromček by nám mal vydržať roky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 119
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 792
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 923
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 223
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 057
  7. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 048
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 030
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu