Na pohľad nevinné búrske oriešky môžu byť nebezpečné

BRATISLAVA (SME - uj) - Aj na pohľad nevinné potraviny a pochutiny, ktoré cez vianočné sviatky bez rozmýšľania kupujeme v stánkoch na ulici, môžu celkom nebadane privodiť ujmu na zdraví. Ovsené vločky, arašidy, kešu oriešky, para orechy, kakaové bôby, ...

BRATISLAVA (SME - uj) - Aj na pohľad nevinné potraviny a pochutiny, ktoré cez vianočné sviatky bez rozmýšľania kupujeme v stánkoch na ulici, môžu celkom nebadane privodiť ujmu na zdraví. Ovsené vločky, arašidy, kešu oriešky, para orechy, kakaové bôby, jablčný mušt, strukoviny, obilniny a podobne môžu totiž obsahovať veľmi jedovaté látky prírodného pôvodu - mykotoxíny. O to viac, že niektoré pochutiny konzumujeme či pridávame do pečenia počas sviatkov viac ako počas celého roka. Nebezpečné mykotoxíny sa nachádzajú v celom rade potravín, najmä v nekvalitnej káve, plesnivom ovocí, orieškoch a podobne. Podľa odborníkov majú rakovinotvorné účinky na organizmus. K najjedovatejším látkam prírodného pôvodu patria tri mykotoxíny - aflatoxín B1, aflatoxín M1 a ochratoxín A, nazývané aj vražednou kombináciou. Pre bežného konzumenta je však veľmi ťažké zistiť, či potravina alebo pochutina obsahuje nebezpečné aflatoxíny, lebo sú bežným okom neviditeľné. Preto je skutočne veľmi dobré zvážiť, kde spomínané potraviny nakupujeme. V zásade je lepšie vyvarovať sa a nekupovať nebalené oriešky či iné pochutiny od predajcov v stánkoch, o ktorých si nie sme istí, či majú kvalitný tovar. Ak boli totiž tieto plodiny napadnuté počas skladovania tzv. toxikogénnymi plesňami, potom tieto plesne môžu vylúčiť do napadnutých potravín mykotoxíny. Zákernosť a nebezpečenstvo mykotoxínov spočíva v tom, že sú veľmi stabilné - odolné voči tepelným a chemickým zásahom. Keď sa už raz mykotoxíny z plesní do potraviny dostanú, nie je možné ich z nej odstrániť. Ľudský organizmus sa nedokáže s jedovatými pliesňami vyrovnať, toxíny sa v tele hromadia, zasahujú pečeň, obličky, pľúca, môžu spôsobiť rakovinu. Dôležité je vedieť, že plesne sa síce dajú zlikvidovať, ale ich produkty - mykotoxíny - ostávajú v potravine. Nekompromisne treba preto vyhadzovať každé jedlo, ktoré doma splesnivie. Ak splesnivie džem, nestačí ho prevariť, radšej ho vyhoďte. Skúsený konzument búrskych orieškov podľa vône môže zacítiť, či neboli už splesnivené. Odborníci dokázali, že plesne neprodukujú aflatoxíny pri teplote pod 6 stupňov Celzia, takže v chladničke by nemali vzniknúť. Obzvlášť nebezpečné sú aflatoxíny pre ľudí, ktorí už prekonali zápal pečene, pre ľudí so slabým imunitným systémom a novorodencov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: SME - uj

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Finančná gramotnosť? Väčšina netuší, čo by sa stalo, keby zomrel ich partner
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 19 518
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 10 460
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 8 805
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 8 548
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 634
  6. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 6 407
  7. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 6 402
  8. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 5 090
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu