Bežne tvoria tieto výrobky najmä vďaka vysokým cenám len mizivé percento spotreby rybích výrobkov, v čase Vianoc a Silvestra sú však mnohí spotrebitelia ochotní zaplatiť aj za exkluzívnejšie výrobky. Štvrťkilogramové balenie ružových kreviet stojí okolo 140 - 160 Sk, za kilogram steaku z tuniaka a lososa zaplatí spotrebiteľ od 300 do 500 Sk a 250 Sk stojí mäso z mušlí. Väčší odbyt zaznamenávajú rybie lahôdky v konzervách. "Naše výrobky patria medzi exkluzívnejšie, no práve v čase zimných sviatkov sa nám odbyt zvyšuje asi o 40 percent. Ľudia si doprajú aj rôzne lahôdky a drahšie rybacie výrobky a konzervy, ako sú napríklad slané očká. Na slovenskom trhu zaznamenala obrovský vzostup lahôdka - treščia pečeň. To všetko však nenaznačuje, že by sa menili stravovacie návyky a zvyšovala spotreba rybích výrobkov, v januári odber zasa poklesne," uviedla Irena Gáborová z firmy Slollax Trenčín, ktorá je výhradným dovozcom výrobkov rybích konzerv Brunscwick z Kanady, Escuris zo Španielska aj Gejscha z Thajska.
Autor: SME-jam