Potvrdil to pre SME M. Kosa z ministerstva pôdohospodárstva. "Súčasné počasie však negatívne ovplyvňuje kvalitu, hrozno nedozrieva, hnije, zatiaľ je však predčasné hovoriť o tom, ako sa to prejaví na výsledkoch," dodal. "Nepriaznivé počasie pri oberačke nám ešte sťažujú dažde. Tento rok sme mali málo slnečných dní, najhoršiu situáciu nám však dvakrát spôsobil ľadovec," povedal predseda Vinohradníckeho a poľnohospodárskeho družstva v Modre B. Jakabovič. Cukornatosť hrozna podľa neho nebude taká, ako si predstavovali, ale potvrdil, že úroda bude lepšia ako minulý rok. "Z vlaňajška sme sa poučili a vynaložili sme väčšie prostriedky na ochranu, takže tlak chorôb nebol tentoraz taký intenzívny," povedal.
Neustály pokles výmer vinohradov v SR pokračuje, ale tempo poklesu sa podľa odborníkov znižuje. Výhľadové koncepcie stanovujú cieľovú výnosnosť okolo 7-8 ton z hektára, ale za posledné roky sa k nej nepodarilo ani priblížiť (v minulom roku výnosy stále dosahovali iba okolo 2,5-3 tony). Veľkozrnné stolové hrozno sa pestuje na Slovensku na 800 hektároch, cieľom je dosiahnuť jeho výmeru až okolo 1400 hektárov. Ide o 5-6 druhov stolového hrozna, na konzum sa však predávajú aj niektoré druhy hrozna muštového, napríklad voňavý iršaj. Ceny stolového hrozna sú stále pomerne vysoké, pretože súbežne s domácim sa predáva aj dovážané hrozno. V minulom roku sa do SR doviezlo viac ako 2500 ton rozličných druhov hrozna. Podľa prieskumov ATIS, ktoré monitorujú ceny jednotlivých poľnoproduktov, slovenskí poľnohospodári predávajú kilogram veľkozrnného stolového hrozna v priemere po 16 korún. Spotrebiteľské ceny v obchodoch dosahovali v priemere pri bielom stolovom hrozne 39 Sk a pri tmavom 50 Sk. Niektorí súkromní pestovatelia ponúkajú na trhoviskách domáce stolového hrozno za 20-25 korún.
Autor: SME-jam