BRATISLAVA (SME - jb) - V prvej etape letnej turistickej sezóny (15. jún až 31. júl) sa pracovníci inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) pre hlavné mesto SR Bratislavu sústredili aj na kontrolu výroby a predaja zmrzliny. V 24 prevádzkových jednotkách (PJ) odobrali na laboratórne rozbory (na mikrobiologické a fyzikálno-chemické vyšetrenie) 93 vzoriek zmrzlín, ktoré boli priamo v ponuke spotrebiteľovi. Senzorickému hodnoteniu vyhoveli všetky vzorky, fyzikálno-chemickým požiadavkam nevyhovelo 6 vzoriek. Až 49 vzoriek však nezodpovedalo mikrobiologickým normám. Celkove teda pri laboratórnych rozboroch neobstálo 55 vzoriek (66,26 percent) z 11 PJ (Cukráreň, Odeská ul., Zmrzlina, Dunajská ul., Cukráreň Luculus Claudia, Zmrzlina Jadran, Nevädzova ul., Zmrzlina, Kaštieľska ul., Cukráreň Hana, Gunduličova ul., Zmrzlina, Krasinského ul., Zmrzlina Adria, Saratov, Občerstvenie IKEA). Pracovníci Inšpektorátu SOI v Banskej Bystrici vykonali v tom istom období kontrolu kvality zmrzliny v 20 PJ. Odobrali pritom 79 vzoriek, z ktorých bolo 54 ponúkaných v predaji a 25 pripravili výrobcovia presne podľa vlastných predložených kalkulácií v prítomnosti inšpektorov. Senzorickému hodnoteniu nevyhovelo 10 vzoriek (18,5 percenta), a to najmä kvôli redšej konzistencii spôsobenej použitím menšieho množstva základnej zmrzlinovej suroviny, sušeného mlieka, vajec alebo pridaním väčšieho množstva vody. Chemicko-fyzikálnym požiadavkám nezodpovedalo 17 vzoriek (31,5 percenta), mikrobiologickým kritériám nevyhovelo 16 vzoriek (29,6 percenta). Tieto vzorky obsahovali vyšší počet koliformných baktérií, než povoľuje príslušná norma. Spolu teda kontrole nevyhovelo 26 vzoriek, čo predstavuje až 48,1 percenta.
Autor: SME - jb