Zmrzliny nevyhovujú vždy požadovaným normám

BRATISLAVA (SME - jb) - V prvej etape letnej turistickej sezóny (15. jún až 31. júl) sa pracovníci inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) pre hlavné mesto SR Bratislavu sústredili aj na kontrolu výroby a predaja zmrzliny. V 24 prevádzkových ..

BRATISLAVA (SME - jb) - V prvej etape letnej turistickej sezóny (15. jún až 31. júl) sa pracovníci inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) pre hlavné mesto SR Bratislavu sústredili aj na kontrolu výroby a predaja zmrzliny. V 24 prevádzkových jednotkách (PJ) odobrali na laboratórne rozbory (na mikrobiologické a fyzikálno-chemické vyšetrenie) 93 vzoriek zmrzlín, ktoré boli priamo v ponuke spotrebiteľovi. Senzorickému hodnoteniu vyhoveli všetky vzorky, fyzikálno-chemickým požiadavkam nevyhovelo 6 vzoriek. Až 49 vzoriek však nezodpovedalo mikrobiologickým normám. Celkove teda pri laboratórnych rozboroch neobstálo 55 vzoriek (66,26 percent) z 11 PJ (Cukráreň, Odeská ul., Zmrzlina, Dunajská ul., Cukráreň Luculus Claudia, Zmrzlina Jadran, Nevädzova ul., Zmrzlina, Kaštieľska ul., Cukráreň Hana, Gunduličova ul., Zmrzlina, Krasinského ul., Zmrzlina Adria, Saratov, Občerstvenie IKEA). Pracovníci Inšpektorátu SOI v Banskej Bystrici vykonali v tom istom období kontrolu kvality zmrzliny v 20 PJ. Odobrali pritom 79 vzoriek, z ktorých bolo 54 ponúkaných v predaji a 25 pripravili výrobcovia presne podľa vlastných predložených kalkulácií v prítomnosti inšpektorov. Senzorickému hodnoteniu nevyhovelo 10 vzoriek (18,5 percenta), a to najmä kvôli redšej konzistencii spôsobenej použitím menšieho množstva základnej zmrzlinovej suroviny, sušeného mlieka, vajec alebo pridaním väčšieho množstva vody. Chemicko-fyzikálnym požiadavkám nezodpovedalo 17 vzoriek (31,5 percenta), mikrobiologickým kritériám nevyhovelo 16 vzoriek (29,6 percenta). Tieto vzorky obsahovali vyšší počet koliformných baktérií, než povoľuje príslušná norma. Spolu teda kontrole nevyhovelo 26 vzoriek, čo predstavuje až 48,1 percenta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: SME - jb

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  2. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  7. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  1. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  2. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 918
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 386
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 954
  4. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 645
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 196
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 049
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 020
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 1 867
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu