BRATISLAVA (SME - uj) - Na pohľad neestetická, zdanlivo však nevinná tučnota sa podľa lekárov môže zmeniť doslova na osobnú ľudskú katastrofu. Obezita je však choroba, ktorá sa so svojimi katastrofálnymi následkami mení na epidémiu. Odborníci varujú, že ak ju ľudia, ale aj lekári na celom svete nebudú brať vážne ako ktorúkoľvek inú chronickú chorobu, mohla by sa stať dokonca svetovou pohromou. "Počet obéznych ľudí sa približne každých 5 rokov zdvojnásobuje, takže už dnes máme epidémiu," tvrdí dr. Philip James, najväčšia škótska lekárska autorita na zdravú výživu a predseda mezinárodného tímu pre boj s obezitou. Tento tím podporovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou chce odstrániť predsudky, ktoré má spoločnosť voči tučným ľuďom, a presadiť, aby sa na obezitu pozeralo ako na lekársky a vôbec nie kozmetický problém. Svetoví experti na obezitu varovne poukázali na tento problém na nedávnej konferencii v španielskej Barcelone. Tvrdia zároveň, že treba bojovať proti kultu štíhlosti a odsudzovaniu tučných ľudí. Obéznych ľudí, ktorí vďaka reklame prežívajú v každodennom živote množstvo pokušenia a v spoločnosti, ktorá oslavuje štíhlosť, si vypestovali hlboký pocit hanby, totiž sužujú komplexy menejcennosti a nespočetné zdravotné problémy. Štúdie v zahraničí dokonca ukazujú, že obézni majú nižšiu sebaúctu ako osoby, ktoré prekonali amputáciu, nevidiaci či pacienti trpiaci chronickými chorobami. Napriek tejto stigme však počet obéznych rastie a vyvoláva znepokojenie v lekárskych kruhoch, kde si odborníci na výživu robia starosti so zdravotnými rizikami. Tuční ľudia trpia nespavosťou, bolesťami krížov, cukrovkou, nadmerným potením, zvýšeným rizikom infarktov. Nežijú spravidla ani tak dlho ako osoby chudé a je u nich väčšia pravdepodobnosť vzniku chronických či smrteľných chorôb. Tlstnutie je zároveň v 20. storočí omnoho jednoduchšie ako kedysi vďaka nástupu techniky a informatiky, ktorá vo vyspelých štátoch takmer odstránila nevyhnutnosť pohybu. Príčinu, prečo pribúda obéznych, experti vidia aj v tom, že ľudský mozog nebol zatiaľ schopný prispôsobiť sa novej činnosti a množstvu potravy, ktoré naďalej jeme ako v omnoho aktívnejších obdobiach na začiatku storočia.
Autor: SME - uj