Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Mlieko

HLAVNÝ ZDROJ BIELKOVÍN

V niektorých štátoch, napr. v Indii, z náboženských dôvodov väčšina obyvateľstva nekonzumuje mäso. Ako jediný zdroj živočíšnych bielkovín slúži mlieko, a to prevažne kravské (krava indického dobytka - zebu - produkuje asi 1500 až 2000 l mlieka ročne). Spotrebuje sa prevažne v podobe jogurtov a tvarohu. Podobne sa používa mlieko byvolie.

ŠPECIALIZÁCIA NA MLIEKO

Najvyššia priemerná mlieková úžitkovosť sa dosahuje v krajinách, ktoré chovajú prevažne špecializované mliekové plemená - Holandsko, Švédsko, V. Británia, Fínsko. V nich sa priemerná ročná úžitkovosť pohybuje na úrovni 5 až 6 tisíc litrov mlieka na dojnicu ročne, pričom špičkové dojnice sú schopné za rok vyprodukovať až 11 tisíc l mlieka.

Skryť Vypnúť reklamu

SMOTANA PRIAMO ZO ZDROJA

Kravské mlieko obsahuje približne 3,5 až 4 percentá mliečneho tuku. Plemeno jersey, pochádzajúce z V. Británie, dosahuje až 6-percentnú tukovosť mlieka, koza dáva mlieko s obsahom tuku 6 až 9 percent, čínska byvolica 12 percent. Ovčie mlieko obsahuje až 11 percent tuku, preto ho v niektorých krajinách používajú miesto smotany do kávy.

SUŠINA A TUK

Biologická hodnota mliečnych výrobkov závisí od obsahu sušiny (bielkoviny, tuky, minerálne látky, mliečny cukor - laktóza a pod.). Napríklad syr plesnivec obsahuje minimálne 38 percent sušiny, z nej je minimálne 38 percent tuku. Teda 100 g syra obsahuje min. 38 gramov sušiny a 14,44 gramov tuku.

"ZNAČKOVÉ" DRUHY

Niektoré druhy syra majú chránenú značku - napríklad camembert - a môžu sa vyrábať len vo vybraných továrňach za prísne sledovaných podmienok. Ostatní producenti môžu vyrábať rovnaký výrobok, avšak nie pod týmto názvom. Slovensko má ako chránený výrobok zaregistrovanú liptovskú bryndzu.

Skryť Vypnúť reklamu

SYRY, SYRČEKY

Syry sa vyrábajú zrážaním mliečnych bielkovín z čerstvého plnotučného alebo odstredeného mlieka pomocou syridla (ide o výťažok zo žalúdkov cicajúcich teliat alebo jahniat, vyrába sa už aj umelé syridlo). Na bielkoviny sa pri zrážaní naviaže aj tuk. Vzniknutý sladký syr sa zmieša so soľou a príchuťami a vo formách sa nechá odkvapkať a vyzrieť. Doba zrenia závisí od druhu syra, môže byť niekoľko týždňov, ale aj mesiacov. Podobne sa vyrába aj ovčí a kozí syr. Známe olomoucké syrčeky (zvané aj kvargle) sa vyrábajú z tvarohu - ide teda o kyslé syry.

PLESŇOVÉ SYRY

Niva (obdoba syru rocquefort) má modrozelenú pleseň "v ceste", plesnivec a encián (odvodené od camembertu) na povrchu. Ide o ušľachtilé, zdravotne neškodné plesne, ktoré dodávajú syru charakteristický vzhľad a chuť.

Skryť Vypnúť reklamu

TAVENÉ VÝROBKY

Časť z vyzretých syrov sa zomelie, premieša s pochutinami (soľ, korenie, bylinky, šunka, hríby a pod.) a zahreje na teplotu 60 až 80 stupňov. Pri tejto teplote sa syry rozpustia, vylejú do foriem, v ktorých stuhnú. Balia sa do fólií, prípadne umelohmotných "črievok". Použitie závisí od konzistencie syra.

BRYNDZA

Pravá bryndza - liptovská - sa vyrába výlučne z ovčieho syra. Ten sa pomelie, premieša so soľou a nabíja do geliet. Vyrába sa aj niekoľko druhov bryndze zo zmesi kravského a ovčieho syra.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Zelená Bratislava
  7. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 970
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 211
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 960
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 788
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 544
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 109
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 587
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 181
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 121
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 897
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu