1 v Bratislave sa každý pondelok v čase od 15. do 17. h koná hubárska poradňa.
# Zatiaľ čo pravé otravy sú vyvolané predovšetkým jedovatými hubami, ktoré obsahujú špecifické toxíny, sekundárne pravé otravy môžu vzniknúť aj po požití jedlých húb, v ktorých však druhotne vzniknú nešpecifické toxíny.
# Huby podliehajú nežiaducim zmenám jednak vplyvom vlastného látkového zloženia (po dokončení rastu v nich ešte v prírode začína prebiehať rozklad), jednak vplyvom vonkajších faktorov, ako zmliaždením, polámaním, zmenou teploty, vlhkosti a pod.
# Pri transporte a skladovaní húb v igelitových a iných plastikových obaloch sa v zaparených hubách rýchlo rozmnožujú patogénne mikroorganizmy, preto huby neskladujte dlhšie ako 2, maximálne 3 dni, najlepšie rozložené v spodnej časti chladničky alebo v tieni - myslite na to, že potrebujú "dýchať".
# Starostlivo posúďte huby, ktoré nadobudnú pri úschove inú konzistenciu, farbu a vôňu.
# Na prípravu jedál sú súce predovšetkým čerstvo nazbierané huby.
# Po umytí v tečúcej vode dodržte hlavnú zásadu - tepelnú úpravu húb robte intenzívne aspoň 30 minút!
# Hotový hubový pokrm možno po správnom uskladnení v hornej časti chladničky na druhý deň bez väčšieho rizika prihriať, aj tak je však lepšie pripraviť len toľko jedla z húb, koľko sa zje.
# Pri konzervovaných hubách je dôležitá zdravá surovina a sterilizáciu treba robiť dva až trikrát. Pri vydutí viečka, zakalení obsahu či inej zmene húb ich v žiadnom prípade nejedzte.
Autor: ru