Tepelná úprava húb má trvať 30 minút

Po tom, ako sme vás minule upozornili na najzákladnejšie zásady hubárenia, vám chceme teraz priblížiť ďalšie špecifiká spojené s transportom, uskladňovaním a prípravou húb. Nezaškodí opäť pripomenúť, že pri Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábr.

1 v Bratislave sa každý pondelok v čase od 15. do 17. h koná hubárska poradňa.

# Zatiaľ čo pravé otravy sú vyvolané predovšetkým jedovatými hubami, ktoré obsahujú špecifické toxíny, sekundárne pravé otravy môžu vzniknúť aj po požití jedlých húb, v ktorých však druhotne vzniknú nešpecifické toxíny.

# Huby podliehajú nežiaducim zmenám jednak vplyvom vlastného látkového zloženia (po dokončení rastu v nich ešte v prírode začína prebiehať rozklad), jednak vplyvom vonkajších faktorov, ako zmliaždením, polámaním, zmenou teploty, vlhkosti a pod.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

# Pri transporte a skladovaní húb v igelitových a iných plastikových obaloch sa v zaparených hubách rýchlo rozmnožujú patogénne mikroorganizmy, preto huby neskladujte dlhšie ako 2, maximálne 3 dni, najlepšie rozložené v spodnej časti chladničky alebo v tieni - myslite na to, že potrebujú "dýchať".

# Starostlivo posúďte huby, ktoré nadobudnú pri úschove inú konzistenciu, farbu a vôňu.

# Na prípravu jedál sú súce predovšetkým čerstvo nazbierané huby.

# Po umytí v tečúcej vode dodržte hlavnú zásadu - tepelnú úpravu húb robte intenzívne aspoň 30 minút!

# Hotový hubový pokrm možno po správnom uskladnení v hornej časti chladničky na druhý deň bez väčšieho rizika prihriať, aj tak je však lepšie pripraviť len toľko jedla z húb, koľko sa zje.

SkryťVypnúť reklamu

# Pri konzervovaných hubách je dôležitá zdravá surovina a sterilizáciu treba robiť dva až trikrát. Pri vydutí viečka, zakalení obsahu či inej zmene húb ich v žiadnom prípade nejedzte.

Autor: ru

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 905
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 448
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 435
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 341
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 290
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 895
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 527
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 216
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu