Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Tepelná úprava húb má trvať 30 minút

Po tom, ako sme vás minule upozornili na najzákladnejšie zásady hubárenia, vám chceme teraz priblížiť ďalšie špecifiká spojené s transportom, uskladňovaním a prípravou húb. Nezaškodí opäť pripomenúť, že pri Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábr.

1 v Bratislave sa každý pondelok v čase od 15. do 17. h koná hubárska poradňa.

# Zatiaľ čo pravé otravy sú vyvolané predovšetkým jedovatými hubami, ktoré obsahujú špecifické toxíny, sekundárne pravé otravy môžu vzniknúť aj po požití jedlých húb, v ktorých však druhotne vzniknú nešpecifické toxíny.

# Huby podliehajú nežiaducim zmenám jednak vplyvom vlastného látkového zloženia (po dokončení rastu v nich ešte v prírode začína prebiehať rozklad), jednak vplyvom vonkajších faktorov, ako zmliaždením, polámaním, zmenou teploty, vlhkosti a pod.

Skryť Vypnúť reklamu

# Pri transporte a skladovaní húb v igelitových a iných plastikových obaloch sa v zaparených hubách rýchlo rozmnožujú patogénne mikroorganizmy, preto huby neskladujte dlhšie ako 2, maximálne 3 dni, najlepšie rozložené v spodnej časti chladničky alebo v tieni - myslite na to, že potrebujú "dýchať".

# Starostlivo posúďte huby, ktoré nadobudnú pri úschove inú konzistenciu, farbu a vôňu.

# Na prípravu jedál sú súce predovšetkým čerstvo nazbierané huby.

# Po umytí v tečúcej vode dodržte hlavnú zásadu - tepelnú úpravu húb robte intenzívne aspoň 30 minút!

# Hotový hubový pokrm možno po správnom uskladnení v hornej časti chladničky na druhý deň bez väčšieho rizika prihriať, aj tak je však lepšie pripraviť len toľko jedla z húb, koľko sa zje.

Skryť Vypnúť reklamu

# Pri konzervovaných hubách je dôležitá zdravá surovina a sterilizáciu treba robiť dva až trikrát. Pri vydutí viečka, zakalení obsahu či inej zmene húb ich v žiadnom prípade nejedzte.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  4. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 23 111
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 704
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 290
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 886
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 733
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 519
  7. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 354
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 071
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 931
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 857
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu