Eva Pilarová privítala toto leto prácou. Nie však spevom, ako by sa automaticky predpokladalo, ale s vareškou v ruke. Vo Valdštejnskej záhrade v Prahe, na oslave prvej letnej noci a narodenín kráľa dovoleniek Václava Fischera, varila početným veseliacim sa kuracie špeciality a rozdávala plyšové kuriatka.
# Varíte na dovolenkovej party štartujúcej dva mesiace letného ničnerobenia. Kde sa chystáte toto leto leňošiť vy?
"Sme síce na letnej noci, ale ja budem mať leto v znamení zimy. Nakrúcam práve vianočnú platňu, celé dva mesiace budem žiť Vianocami. Práve si dávam robiť fotografie v kožuchu, aby som mala obrázky na obal. Poviem vám, vzhľadom na to, akú sme mali dlhú zimu, opakovať si ju ešte v lete - to dá zabrať."
# Vianočnú platňu nahrali minulý rok Karel Gott, Helena Vondráčková, chystá sa na ňu Lucie Bílá. Aká bude tá vaša?
"Nie je vyložene pesničková, budú tam aj najznámejšie české koledy, Tichá noc, Ave Maria, Gloria, nebude chýbať ani Narodil sa Kristus Pán. Platňa sa bude nakrúcať v Bazilike Nanebovstúpenia Panny Márie na Strahove. Spievať so mnou bude zmiešaný mužský a ženský zbor a strahovskí premonštráti, hrať moja kapela. Všetky aranžmány pripravil a na organ zároveň hrá skvelý organista Vladimír Roubal."
# Raz si však poviete: hotovo. Kam potom pôjdete oddychovať?
"Nikam, pretože ešte stále pracujem tak rada, že si v práci dokážem nájsť spôsob odpočinku."
# To nie ste práve najideálnejší hosť dovolenkovej party oslavujúcej čas prímorských dovoleniek. To vôbec nechodíte k moru?
"Ale áno, už dva razy som bola na Kanárskych ostrovoch, ale vždy polopracovne. Televízia RTL tu so mnou nakrúcala medailónik k tridsiatim piatim rokom speváckej činnosti. Uviedla ho aj česká televízia Premiéra. Bolo tam nádherne. Zapôsobil na mňa najmä Lanzarote, úžasný lávový ostrov. Je celý čierny a pritom sú na ňom miesta, kde kvitnú nádherné kvetiny."
# Stojíme nad vyjedenými hrncami. Ako ste sa ocitli v role kuchárky?
"Na letnej noci som už po tretí raz. Prvé dva razy som spievala. Do tretice, som si povedala, že o tom, že spievam, vedia všetci, takže to tentoraz pojmem trochu inak."
# Boli ste spokojná so stravníkmi?
"Myslím, že sa to celkom podarilo. Pred naším stánkom stál obrovský rad, všetko sa minulo."
# Koľko ste toho uvarili?
"Stodvadsaťpäť porcií. Varili sme dvaja, profesionálny kuchár a ja. Sme už zohraní, lebo spoločne sme varili aj v Brne, na Výstavisku. Už si neprekážame, sme si navzájom po ruke."
# Podávali ste čínske variácie z kuracích prsíčok. Napísali ste kuchársku knihu kuracích špecialít, ktorá práve vychádza v reedícii a bude sa predávať aj na Slovensku. Rozdávate tu plyšové kuriatka. Čím vám učarovalo práve obyčajné kura?
"Raz ma pozvali na exkurziu do hydinárskych závodov Libuš. Bola som veľmi prekvapená, ako tam všetko funguje, všade perfektná čistota... Bolo to bezchybné, takže keď ma riaditeľ hydinárne požiadal o spoluprácu, neváhala som ani chvíľu. Najprv som napísala kuchárku a teraz dokonca propagujem nový druh tovaru, kuratá chladené vzduchom. Podarilo sa mi vystrnadiť z obalu sliepku. Miesto nej som na ňom ja. Vymyslela som totiž slogan ,Kuracie mäso upevní zdravie, udrží mladosť, predĺži vek` a vďaka nemu som sa dostala na kuracie prsíčka, stehienka, krídelká..."
# Neposmievajú sa vám zlomyseľní muži? Na tému sliepok majú vždy naporúdzi nejaký vtip.
"Nevšímam si to. Viete, do očí mi nikto nič nepovie, a čo sa hovorí za mojím chrbtom, to je mi ľahostajné."
# Kedy vás uvidíme na Slovensku?
"Ivan Krajíček ma pozval do Repete. Dostala som dosť hlasov, takže to vyzerá, že budem aj v ďalšom kole. No a 21. novembra budem mať v Bratislave recitál. Všetkých srdečne pozývam."