a populácií s veľkou spotrebou mlieka je toho dôkazom. Neexistujú ani dôkazy o tom, že podávanie vápnika môže osteoporóze zabrániť. Skúmajú sa teda ďalšie možné vplyvy a riziká. Zaujímavé výsledky prezentovala profesorka Connie Weaver z Pardue University v Indiane. Podľa nej je spotreba soli priamo úmerná stratám vápnika z organizmu. Nadbytok prijatej soli je vylučovaný močom a podľa profesorky Weaver každý gram sodíka vylučovaného močom, vyplavuje asi 26 mg vápnika z organizmu. Pri priemernej spotrebe kuchynskej soli 12 gramov za deň (v SR je asi na úrovni 15 až 20 gramov) sa ročne stráca z organizmu najmenej 26 gramov vápnika. To zodpovedá asi 3,3 % celkového obsahu vápnika v tele. Aj nadmerná spotreba bielkovín vedie ku značným stratám vápnika a zníženie spotreby z 96 gramov za deň na odporúčaných 48 gramov u žien redukuje straty vápnika v rovnakej miere ako zníženie spotreby soli o 3,2 gramu za deň. Jeden hamburger alebo podobne presolené jedlá s veľkým obsahom živočíšnych bielkovín pripravia organizmus ženy zakaždým o asi 30 mg vápnika.
Autor: ib