Víno je ako žena, odhaľujeme ho na jazyku, tvrdí špičkový degustátor doc. F. Malík, CSc.

Dvadsiateho prvého marca 1997, skôr ako sa zámocká vináreň v Pezinku na niekoľko hodín ponorí do vzrušujúcej atmosféry degustácie mladých vín, ktorýsi z dvadsiatich piatich prítomných odborníkov na chute, farby a vône moku ukrývajúceho pravdu, zahlási: ..

Dvadsiateho prvého marca 1997, skôr ako sa zámocká vináreň v Pezinku na niekoľko hodín ponorí do vzrušujúcej atmosféry degustácie mladých vín, ktorýsi z dvadsiatich piatich prítomných odborníkov na chute, farby a vône moku ukrývajúceho pravdu, zahlási: "V zime je na koštovku priskoro, víno ešte nie je dozreté, a v lete zasa neskoro - už je vypité." Enológovia sa smejú, no už onedlho ide do tuhého. Pod odborným vedením doc. Ing. Fedora Malíka, CSc., držiteľa francúzskeho štátneho vyznamenania "Rytier poľnohospodárskeho rádu", si päť komisií najskôr "vyladí" spoločnú chuť rovnakou vzorkou vína. Na stoloch medzitým personál rozloží rekvizity neutralizujúce chuť a vôňu: kúsky syra a horiace sviečky. Postupujú Vedelovým systémom hodnotenia vín - výstavná vzorka má na začiatku nulový počet bodov a ak sa jeho kvalita ukáže zo všetkých stránok vynikajúca, nula na konečnom konte bude znamenať titul šampióna výstavy. "Ak by sme nepostupovali Vedelovým systémom prisudzovania trestných bodov, ale pôvodným, ktorý body iba hojne rozdával, dostali by všetky vína nejaké ocenenie, a to, priznajme si, je cesta späť," presadzoval už vlani, pred I. ročníkom pezinských vínnych trhov F. Malík. A ustavične pritom opakoval: "Moderna v hodnoteniach vín postupuje, dnes už nestačí potľapkávať sa po ramenách a hovoriť si, akí sme dobrí. Pokúsme sa byť lepší!" Hoci ani jedna z 315 výstavných vzoriek, s ktorými sa vinári a vinohradníci z malokarpatského regiónu, ale i z Moravy a južného Slovenska prihlásili do anonymnej súťaže, nezíska nulu, súťažiaci pochopia: prestíž ich podujatia nezadržiteľne stúpla. Priebeh degustácie v priestoroch zámockej pivnice s pôžitkom sledujú aj manželia Ivičičovci. Vďaka ich sponzorstvu môžu odborníci usrkávať z vínnych produktov a pátrať po víťazoch. "Degustácia nie je šarlatánstvo," zachytia monológ pána Malíka, ktorý túto profesiu považuje za obrad. "Vyžaduje si to človeka, ktorý víno nosí v srdci, vie obrábať vinicu, rozozná veltlín zelený od vlašského rizlingu a dlhé roky dorába vlastné víno," pokračuje enológ a s pôžitkom rozpitváva detaily: "Degustátor posúdi najskôr zrakom jeho zdravotný stav a zvláštne farebné nuansy. Až potom pokrúti pohárom, dá si ho pod nos a vťahuje dúšky ľahkoprchavých aromatických látok. O čosi neskôr skrúti jazyk do valčeka, naleje si doň zopár kvapiek moku a tie váľa. Hodnotí víno hmatom, skúma jeho sladkosť, kyslosť a horkosť, pátra po harmónii. Lebo víno je ako žena, degustátor odhaľuje jeho telo na jazyku, hrá sa s ním a neustále odďaľuje okamih, v ktorom uvidí dno pohára. A napokon, na základe vzhľadu, vône a chuti, vynesie globálny úsudok."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 244
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 399
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 936
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 308
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 418
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 385
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 020
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 1 993
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu