Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Na pravé krížske hurky receptov niet, dôležité sú správne chuťové poháriky

Obyvateľom Žiaru nad Hronom zrejme prischla prezývka hurkári natrvalo. V Svätom Kríži nad Hronom, ako sa sídelný predchodca dnešného Žiaru volal, si však túto prezývku ctili. Vo Sv. Kríži robili totiž najlepšie hurky na Slovensku a po celom území s nimi .

Obyvateľom Žiaru nad Hronom zrejme prischla prezývka hurkári natrvalo. V Svätom Kríži nad Hronom, ako sa sídelný predchodca dnešného Žiaru volal, si však túto prezývku ctili. Vo Sv. Kríži robili totiž najlepšie hurky na Slovensku a po celom území s nimi aj obchodovali. Vedúca reštaurácie pri Odbornom učilišti služieb v Žiari nad Hronom Elena Boboková hovorí, že obdobie od decembra po fašiangy, ktoré sa dnes končia, si Krížania bez huriek ani nevedeli predstaviť. "Pravé krížske hurky vie spracovať iba málo rodín. Ja som sa tomuto kumštu priučila od starých a prastarých rodičov, pravých Krížanov. Starí obyvatelia Žiaru sa totiž za Krížanov považujú dodnes. Moji starí rodičia chovali a v zime zabíjali aj 4-5 ošípaných. Na dobrú krížsku hurku špeciálne recepty neexistujú - podstatné je, či dokážete túto chuť uhádnuť. Dôležitá je však ryža. Nesmie sa ani rozvariť, ani byť príliš tvrdá. Treba to uhádnuť tak, aby sa rozsýpala na jazyku," prezrádza nám svoje výrobné tajomstvo Elena Boboková. Prezrádza ešte, že na fašiangy dokázali hurku najlepšie vychutnať fajnšmekri, ktorí ju jedli zásadne bez chleba. Ona tak robí dodnes, lebo podľa jej názoru stráca hurka s chlebom svoju charakteristickú chuť. Do tajov hurkárskeho remesla sa pokúša zaučiť aj žiakov z učilišťa služieb, aby poctivé staré remeslo Krížanov nezapadlo prachom ani v modernom Žiari nad Hronom. Na poslednom žiarskom jarmoku išli hurky z ich produkcie doslova na dračku.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  2. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  5. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  8. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  9. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  10. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  1. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  2. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  5. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  6. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  7. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 110
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 080
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 262
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 185
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 964
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 607
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 255
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 422
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 130
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu