Na pravé krížske hurky receptov niet, dôležité sú správne chuťové poháriky

Obyvateľom Žiaru nad Hronom zrejme prischla prezývka hurkári natrvalo. V Svätom Kríži nad Hronom, ako sa sídelný predchodca dnešného Žiaru volal, si však túto prezývku ctili. Vo Sv. Kríži robili totiž najlepšie hurky na Slovensku a po celom území s nimi .

Obyvateľom Žiaru nad Hronom zrejme prischla prezývka hurkári natrvalo. V Svätom Kríži nad Hronom, ako sa sídelný predchodca dnešného Žiaru volal, si však túto prezývku ctili. Vo Sv. Kríži robili totiž najlepšie hurky na Slovensku a po celom území s nimi aj obchodovali. Vedúca reštaurácie pri Odbornom učilišti služieb v Žiari nad Hronom Elena Boboková hovorí, že obdobie od decembra po fašiangy, ktoré sa dnes končia, si Krížania bez huriek ani nevedeli predstaviť. "Pravé krížske hurky vie spracovať iba málo rodín. Ja som sa tomuto kumštu priučila od starých a prastarých rodičov, pravých Krížanov. Starí obyvatelia Žiaru sa totiž za Krížanov považujú dodnes. Moji starí rodičia chovali a v zime zabíjali aj 4-5 ošípaných. Na dobrú krížsku hurku špeciálne recepty neexistujú - podstatné je, či dokážete túto chuť uhádnuť. Dôležitá je však ryža. Nesmie sa ani rozvariť, ani byť príliš tvrdá. Treba to uhádnuť tak, aby sa rozsýpala na jazyku," prezrádza nám svoje výrobné tajomstvo Elena Boboková. Prezrádza ešte, že na fašiangy dokázali hurku najlepšie vychutnať fajnšmekri, ktorí ju jedli zásadne bez chleba. Ona tak robí dodnes, lebo podľa jej názoru stráca hurka s chlebom svoju charakteristickú chuť. Do tajov hurkárskeho remesla sa pokúša zaučiť aj žiakov z učilišťa služieb, aby poctivé staré remeslo Krížanov nezapadlo prachom ani v modernom Žiari nad Hronom. Na poslednom žiarskom jarmoku išli hurky z ich produkcie doslova na dračku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  8. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 7 838
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 257
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 061
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 778
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 647
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 824
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 178
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 1 596
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu