, majiteľ kozej farmy v Alžbetinom Dvorev Miloslavove. Na Slovensku je v súčasnosti tridsať veľkochovateľov kôz, ale skutočných spracovateľov je oveľa menej. Možno je to spôsobené prežitkami socializmu, keď sa koza považovala za kravu chudobných. S opätovným chovom sa začalo v deväťdesiatych rokoch. Mnoho podnikavcov si vtedy donieslo kozy zo zahraničia, začali spracovávať mlieko, narazili však na odbytovú bariéru. Slovenský konzument je považovaný za veľmi konzervatívneho a kozie produkty predtým nepatrili do jeho bežného jedálneho lístka. Práve preto krachovali mnohé farmy. Dnes, po piatich, šiestich rokoch, sa situácia začína meniť. Hlavne informácie zo zahraničia presviedčajú ľudí, že kozie mlieko je zdravšie ako kravské, najmä pre alergikov. Firma Caprim dokonca z kozieho mlieka vyrába maslo, ktoré sa v Prahe spracúva na kozmetiku pre citlivú a alergickú pleť. Kozie mlieko je k dispozícii od marca do Vianoc, potom majú zvieratá pauzu. Keď sa narodí capko, predáva sa na mäso. Zaujímavé je, že čím je koza staršia, tým má chutnejšie mäso. Hygienici a veterinári upozorňujú, že surové kozie, kravské a ovčie mlieko by sa piť nemalo. Jedným zo zdrojov nákazy encefalitídy je totiž mlieko zo zvieraťa, ktoré uštipol kliešť.
Autor: Eva Horváthová