Kozie farmy sa začínajú zviechať, o ich produkty je už aj u nás väčší záujem

"Kozy sú citlivé zvieratá, čím je ich viac, tým väčšie sociálne problémy majú. Rohaté kozy napádajú tie bez rohov, silnejšie ,osobnosti` utláčajú slabšie. Preto ich musíme triediť do skupín, kde sa podobné jedince znášajú," povedal pre SME Štefan Rimovský

, majiteľ kozej farmy v Alžbetinom Dvorev Miloslavove. Na Slovensku je v súčasnosti tridsať veľkochovateľov kôz, ale skutočných spracovateľov je oveľa menej. Možno je to spôsobené prežitkami socializmu, keď sa koza považovala za kravu chudobných. S opätovným chovom sa začalo v deväťdesiatych rokoch. Mnoho podnikavcov si vtedy donieslo kozy zo zahraničia, začali spracovávať mlieko, narazili však na odbytovú bariéru. Slovenský konzument je považovaný za veľmi konzervatívneho a kozie produkty predtým nepatrili do jeho bežného jedálneho lístka. Práve preto krachovali mnohé farmy. Dnes, po piatich, šiestich rokoch, sa situácia začína meniť. Hlavne informácie zo zahraničia presviedčajú ľudí, že kozie mlieko je zdravšie ako kravské, najmä pre alergikov. Firma Caprim dokonca z kozieho mlieka vyrába maslo, ktoré sa v Prahe spracúva na kozmetiku pre citlivú a alergickú pleť. Kozie mlieko je k dispozícii od marca do Vianoc, potom majú zvieratá pauzu. Keď sa narodí capko, predáva sa na mäso. Zaujímavé je, že čím je koza staršia, tým má chutnejšie mäso. Hygienici a veterinári upozorňujú, že surové kozie, kravské a ovčie mlieko by sa piť nemalo. Jedným zo zdrojov nákazy encefalitídy je totiž mlieko zo zvieraťa, ktoré uštipol kliešť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Eva Horváthová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  2. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  3. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  4. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  8. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  1. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  2. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  3. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  6. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  7. Zlatý sen vo vzduchu
  8. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 172
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 703
  3. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 206
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 954
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 786
  6. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 4 400
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 913
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu