Keď kováčsky tovariš okul vajce a drotársky tovariš ho odrôtoval, obaja mali o krôčik bližšie k vytúženému postu majstra. I na takéto kumšty boli zvedaví návštevníci Prvého trhu ľudových remesiel, ktorý v rámci Dní európskeho dedičstva pripravili počas uplynulého víkendu v Spišskej Novej Vsi pracovníci Agentúry pre rozvoj vidieckeho turizmu, radnice, Múzea Spiša a Mestského kultúrneho centra. Sobotňajšie trhy sa konali v Spišskej Novej Vsi každý týždeň od 6. decembra 1380 na základe privilégia Ľudovíta I. a po obnovení tejto tradície v roku 1918 sa pod najvyššou kostolnou vežou Slovenska usporiadali aj štyrikrát do roka výročné a dvakrát do mesiaca dobytčie. Spišiaci si začiatok septembra pre Trhy remeselníkov vyberali obzvlášť premyslene, aby nekonkurovali iným, trebárs zavedenému kežmarskému, no zdá sa, že začiatky sú mimoriadne ťažké. Z pätnástich stolov, ktoré sa im podarilo tohto roku nakoniec pripraviť, viac než polovicu obsadili Košičania a nespišiaci. Neprišli kováči z vychýrenej gelnickej doliny, ani budúci majstri - umeleckí kováči z učilišťa v Matejovciach pri Poprade, lebo vraj nemali na uhlie. česť spišských drotárov zachraňoval Michal Kočiš z Košíc a jeho krajanky ukazovali, že v paličkovaných čipkách sa vyznajú rovnako dobre ako banícke ženičky zo Smolníka a Poráča. Škoda, že tie zostali doma rovnako ako medovnikár z Kežmarku, sviečkári a voskári zo Starej Ľubovne, modrotlačiari z Hranovnice a Spišského Podhradia. Záujem návštevníkov ani nadšenie organizátorov však Trhom zahynúť nedajú. Na budúci rok už ku priekopníckym pätnástim stolom pribudnú aj typické spišské trhové šiatre, len sa hľadá výrobca, aby boli čo najautentickejšie. Trh ľudových remesiel 1998 na Spiši už bude zasvätený ľanu a jeho spracovaniu od zberu po tkanie. Majú prísť aj výrobcovia foriem pre medovníky z hruškového dreva a návštevníci uvidia aj pravý dobytčí handel i s koňmi a ovcami. Po tomto roku, keď si pripomenuli, že pivo varili spišskí farári už v roku 1247 prídu na rad spišské párky. I keďsi už majster Répaszky z Levoče vzal so sebou niektoré tajomstvá receptúry do hrobu, zostala po niektorom z jeho kolegov dômyselná nádoba na ich podávanie. Je z kameniny, má dvojité dno na vriacu vodu, vojde sa do nej omnoho viac párkov ako na papierový podnos i dlhšie zostanú horúce. Vari i to bude jeden z dôvodov, pre ktorý sa po prvom skromnom Trhu ľudových remesiel na Spiši budú tešiť návštevníci aj na ten budúcoročný.