J. Čorej. Podľa neho môžu na tom profitovať predovšetkým menšie firmy na spracovanie vína, ich produkcia však nebude taká kvalitná, ako pri spracovaní domácej suroviny - hrozna. J. Čorej očakáva, že výkupná cena hrozna bude v tomto roku o 50-60 halierov vyššia ako vlani, pokladá to však za prirodzené. Varuje, aby sa nezopakoval kolaps spred troch-štyroch rokov, keď v dôsledku ponuky neúnosne klesli ceny. Dôsledkom tejto situácie sú neobrobené a zrušené vinice, spracovatelia však podľa Čoreja musia podržať vinohradníkov, aby ich práca nebola stratová. Vo viniciach, ktoré sa intenzívne využívajú, sa však tohto roku urodilo dosť hrozna. Okrem niektorých lokalít, ktoré vlani postihli krúpy a na jar tohto roku mráz, sa v celej malokarpatskej oblasti ukazuje veľmi dobrá úroda. MVP sa bude snažiť primäť producentov hrozna, aby ho nechali čo najdlhšie na koreni, čo prospeje obsahu cukru. Ak sa rapídne nezmení počasie, bude tohto roku skutočne výnimočná úroda, dodáva J. Čorej. Predpokladá tiež, že ceny vína by mali v budúcom roku vzrásť asi o šesť percent, čo je len prirodzeným znakom inflačných vplyvov.
Autor: SME - gub