DUNAJSKÁ STREDA, SEREĎ, TRENČIANSKA TEPLÁ (SME - jk) - Po minuloročnej nadúrode cukrovej repy, ktorá spôsobila zhoršenie hospodárskych výsledkov cukrovarov a pokles cien cukru, sa na Slovensku opäť očakáva nadpriemerná úroda. "Pokiaľ ceny zostanú na rovnakej úrovni, prípadne by ich pokles pokračoval, cukrovary neúnosná situácia privedie do krachu," uviedol pre SME riaditeľ Považského cukrovaru, a. s. v Trenčianskej Teplej, J. Kováč. V súčasnosti cukrovarníci predávajú produkt pod výrobné náklady. Podľa riaditeľa obchodných vzťahov a. s. Juhocukor v Dunajskej Strede R. Straku dovoz mimoriadne lacného cukru z Českej republiky situáciu ešte zhoršil a zvýšil prebytok cukru. "Všetky cukrovary musia pripraviť projekt exportu cukru, či už za pomoci ministerstva pôdohospodárstva, alebo samostatne," povedal pre SME. Dodal, že ak si chcú udržať vyrovnanú bilanciu medzi potrebami a zdrojmi a cukrovary budú priamo vyvážať, bude potrebné zabrániť vstupu dovážaného cukru aj v rámci colnej únie. Podľa výkonnej riaditeľky Sereďského cukrovaru, a. s. v Seredi, A. Strašiftákovej vo výrobe treba zaviesť pravidlá platiace v EÚ. "Cukor je produkt, ktorý kŕmi takmer všetok potravinársky priemysel a neporiadok na trhu s ním ovplyvňuje teda aj ostatné odbory," poznamenala. Nadprodukcia sa v súčasnej dobe rieši odpredajom cukru do Štátneho fondu trhových rezerv. Ten v máji nakúpil 14 800 ton a pripravuje ďalší nákup vo výške 10 tisíc ton. Cukrovarníci celkový prebytok z minuloročnej kampane odhadujú na 40 tisíc ton. V Trenčianskej Teplej počas kampane vyprodukujú približne o 2 tisíc ton a v Dunajskej Strede o 14 tisíc ton cukru viac ako vlani.
Autor: SME - jk