Podľa obchodného námestníka Malokarpatského vinárskeho podniku v Pezinku J. Čoreja sa na budúci rok vráti na náš trh masívnym útokom jeden z najlepších nealkoholických nápojov - Vinea. Tento nápoj je vyrábaný bez prísad a chemikálií z čistého hroznového sirupu. Jeho cena bude v budúcnosti mierne poznačená práve preto, že neobsahoval konzervačné prípravky a bolo potrebné ho vo fľaškách sterilizovať, na čo sú plastové fľaše nevhodné. Obchodníci však odmietali manipuláciu so sklenými fľašami a prepravkami. MVP sa rozhodol distribuovať tento nápoj v nevratných sklených fľašiach. Mimoriadna úroda hrozna v tomto roku umožní vyprodukovať aj viac tohto skvelého nápoja.
OBILIE JE POD STRECHOU
Ku koncu uplynulého týždňa bolo na Slovensku pod strechou obilie už z 99,8 percenta osiatych plôch. Podľa informácií z Ministerstva pôdohospodárstva SR aj odborníci boli prekvapení výškou úrody. Na jednom hektári sa urodilo priemerne 4,17 tony obilia (vlani bol priemer 3,78 tony/ha). Na náraste priemerných úrod o viac ako desať percent sa najviac podieľala pšenica s úrodou 4,65 t/ha, jačmeňa sa na hektári urodilo 3,73 t a raže 3,05.
OSTNATÁ EXKLUZIVITA
Ovos už dávno nie je plodinou slúžiacou len pre chov koní, ale stal sa súčasťou racionálnej výživy - potravinou milovníkov vločiek a všetkých jedál z nich. Hektárová úroda 2,2 tony je skvelým výsledkom pri tejto plodine. Z celkovej plochy vyše osemnásť a pol tisíca hektárov jej pozbierali poľnohospodári takmer štyridsaťtisíc ton.
NOVÉ ČI NOVONÁJDENÉ
Pridružená výroba, ktorá bola kedysi tŕňom v oku socialistických plánovačov, sa ukazuje ako prirodzený doplnok poľnohospodárskej výroby. Presvedčil o tom i tohtoročný Agrokomplex v expozícii regionálnych poľnohospodárskych komôr, kde sa predstavili poľnohospodári nielen finalizovanými potravinárskymi výrobkami, ale aj výrobou súvisiacou - napríklad zariadeniami a náradím pre spracovanie potravín od dosiek na spracúvanie mäsa až po jednoduché konzervačné linky.
PRAVLASŤ CESTOVÍN
Výstava Agrokomplex predstavila rad domácich výrobcov kvalitných cestovín - ich aktivita by možno pomohla vyriešiť problém nadprodukcie obilia. Slováci majú rovnakú tradíciu v cestovinách ako ktokoľvek iný - toto jedlo totiž nepochádza z Apenín, ale z Číny, kde našli štyritisíc rokov starý recept na rezance. Skladajú sa z toho istého, čo tarhoňa či makaróny - z múky, vajec, vody a štipky soli.
ZÚFALÝ STAV TECHNIKY
Podľa poznatkov Technického a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Rovinke je celková opotrebovanosť techniky v rastlinnej výrobe na Slovensku vyššia ako 77 percent a len 23 percent strojov je vo veku prognózovanej životnosti. Podľa odborníkov však používanie techniky staršej ako 8 rokov už priamo pôsobí na zvyšovanie nákladov na výrobu. V živočíšnej výrobe je situácia trocha lepšia - takmer polovica technických zariadení je ešte mladšia ako osem rokov.
REČOU ČÍSIEL
Podľa údajov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa ceny vstupov do poľnohospodárstva v období 1989 - 1996 zvýšili indexom 273,8, ceny poľnohospodárskej prvovýroby sa zvýšili na 153,1 percenta, kým spotrebiteľské ceny vzrástli na 318,5 percenta a ceny potravín na 286,8 percenta.
Autor: gub