Do žalúdkov sa prírastok slovenských potravín nezmestí, riešením je export

Nedávno zasa pripomínali výrobcova minerálnych vôd z Prešova, že plnia minerálne vody na 60 % ich výrobnej kapacity. Tvrdili, že spotreba minerálnych vôd v Rakúsku je štyrikrát vyššia ako u nás, kde je iba 20 l na hlavu ročne. Samozrejme navrhovali pre ..

Nedávno zasa pripomínali výrobcova minerálnych vôd z Prešova, že plnia minerálne vody na 60 % ich výrobnej kapacity. Tvrdili, že spotreba minerálnych vôd v Rakúsku je štyrikrát vyššia ako u nás, kde je iba 20 l na hlavu ročne. Samozrejme navrhovali pre slovenských výrobcov typické riešenie - zakázať dovoz. Výrobcovia prírodných minerálok na rozdiel od iných potravinárov, ktorí spracovávajú slovenské prvovýrobky, by nemali mať žiadne ohľady pri eventuálnych netarifných colných opatreniach. Spolu s inými výrobcami nealkoholických nápojov si vybojovali zníženú sadzbu DPH, čím pripravujú štátny rozpočet ročne o desiatky mi-liónov korún a nestarajú sa o likvidáciu nevratných plastových obalov zo svojich výrobkov. Príslušné úrady na Slovensku sa zasa tvária, že problém s plastovými obalmi neexistuje.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Niekoho dráždi, že v obchodoch na východnom Slovensku je stolová minerálka až z Karlových Varov. Chcem sa dožiť, aby v obchodoch a reštauráciách v Karlových Varoch, ale nielen tam, bola minerálka až z Lipoviec, Cígeľky alebo Baldoviec.

Na Slovensku je veľa potravinárskych výrobcov, ktorí využívajú kapacitu svojich prevádzok aj menej ako na polovicu. Predstavitelia týchto potravinárskych lobby leštia kľučky na ministerstve hospodárstva a obchodu a žiadajú uvaliť dovozné licencie na potravinárske tovary. Byť ministrom hospodárstva, by som si zástupcov takýchto výrobcov pozval na stretnutie a navrhol by som im, aby sa vzájomne dohodli pivovarníci s minerálkarmi a výrobcami nealkoholických nápojov. Podobne by sa stretli mäsiari s výrobcami syrov atď. Predmetom dohody by bolo, koľko vyrábať pre slovenský trh. Totiž v týchto potravinárskych tovaroch sa do značnej miery prejavuje zástupný efekt, t.j. spotreba jedného tovaru vytláča druhú. Preto minister Peter Baco nedávno v súvislosti s požiadavkou na štátnu intervenciu cien mlieka upozornil, že "máme len jeden žalúdok". Znížená cena mlieka by znížila predaj iných potravín.

SkryťVypnúť reklamu

Kľúčom na riešenie prebytku prvovýrobkov a oživenie potravinárskeho priemyslu je export. Slovensko by sa malo stať "špajzou" strednej Európy. Táto ambícia je technologicky a investične menej náročná ako stať sa zbrojnicou, najmä vo vzťahu k pochybným politickým režimom ako prípadným zákazníkom na slovenské zbrane. Byť exportérom potravín je politicky priechodnejšie, zvlášť v situácii, keď sa naša vojenská integrácia oddialila. Prínosom výroby potravín je, že sa na ňu používajú väčšinou domáce poľnohospodárske prvovýrobky.

Poľnohospodári hneď po rozbehnutí transformácie ekonomiky začali strašiť verejnosť so sebestačnosťou a potravinovou bezpečnosťou Slovenska. Týmto obavám uverili mnohí politici a potravinová bezpečnosť sa dostala do vládneho programu. Akoby sa zabudlo, že v miernom európskom pásme s primeranou výmerou poľnohospodárskej pôdy a s trochou podnikateľskej kultúry potravinové nebezpečenstvo nehrozí. O tom hovorí aj posledná skúsenosť z ČR. Napriek zatopeným poliam ešte nejaké množstvo pšenice z ČR sa musí vyviezť a cukru budú mať zasa prebytok. Kľúč na oživenie agrárno - potravinárskeho reťazca je u nás vo vývoze a až na druhom mieste nasleduje zvýšenie domácej spotreby niektorých druhov potravín. Veľa poľnohospodárskych výrobcov stále intenzifikuje najmä živočíšnu výrobu a jej produktov bude potom ešte viac a slovenské bruchá aj pri zvýšenej kúpnej sile na produkciu väčšiny potravín nebudú stačiť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 795
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 634
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 739
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 666
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 645
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 297
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 166
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 269
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu