dodal. Podľa neho existuje predpoklad, že spotreba do roku 2000 na Slovensku vzrastie až na 126 litrov piva na hlavu, čo by sa rovnalo priemernej spotrebe piva v osemdesiatych rokoch v rámci bývalej federácie. Slovenské pivovary majú na to dostatok kapacity, povedal M. Pramuk. Podľa slov M. Pramuka, kvalita slovenského piva je dobrá. Svedčí o tom i nedávny pivovarnícky kongres v holandskom Maastrichte, kde sa pri ochutnávkach európskych pív naše umiestnili medzi prvými. Kvalitu slovenských pív potvrdzujú i degustácie v Poľsku, Rusku, vo Viedni, vo švajčiarskom Bazileji, či na jednom z najväčších potravinárskych veľtrhov "Grüne Woche" v Berlíne, kde sa slovenské pivo presadilo medzi 1100 druhmi piva z celého sveta. Do 23 krajín sveta putuje dnes zo slovenských pivovarov každé dvadsiate pivo. Najviac do Nemecka, do Ruska a do Čiech. "Chceme sa presadiť predovšetkým na Ukrajine, kde už prvé kroky urobil michalovský Šíravar, ktorý vyviezol vlani 250 tisíc hl piva. Tiež v Rusku, Poľsku a Maďarsku, ktoré nemá vlastný pivovar", potvrdil M. Pramuk.
SZVPS pôsobí na Slovensku od mája 1991. Združuje pätnásť pivovarov, deväť sladovní a osem výrobní nealko nápojov. SZVPS je samostatným a nezávislým združením, ktoré presadzuje práva a spoločné záujmy svojich členov. Je riadnym členom EBC (European Brewery Convention) - strešnej medzinárodnej pivárskej a sladárskej organizácie Európy. Členmi združenia je tiež šesť organizácií z odvetví, nadväzujúcich na výrobu piva. Pivársko-sladársky priemysel vrátane výroby nealko nápojov zamestnáva na Slovensku 4777 pracovníkov, z nich 3280 robotníkov. Tento stav je k 1. januáru 1997 a zvyšuje sa v letnej špičke a pri plnej kapacite výroby.