Slovensko je mimoriadne bohaté na zdroje minerálnych vôd - má ich až 1550, pričom na výrobu nápojov sa využíva iba 15 z nich. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú až 2300 zdokumentovaných prameňov, pričom v základnej registrácii je ich vyše 1000. Minerálne vody vznikajú - veľmi zjednodušene povedané - tak, že voda zo zrážok zostupuje do veľkých hĺbok, kde po stáročia v styku s rôznymi horninami získava nové vlastnosti a chute a cez terénne zlomy neskôr vystupuje na povrch. Na Slovensku boli geologicko-tektonické podmienky (výskyt morských usadenín, vápencové podložie, sopečná činnosť a terénne zlomy) na vznik prameňov minerálnej vody veľmi priaznivé a množstvom, zložením i výdatnosťou prameňov naša krajina predstihuje okolité krajiny. Niektoré pramene minerálnych vôd sú známe už stáročia (napríklad Budiš už od roku 1573). Už v prvých rokoch 20. storočia sa slovenské minerálky vyvážali aj mimo Európy. Tak ako kedysi, aj dnes sa získavajú z prírodných prameňov alebo z umelo zachytávaných zdrojov podzemných vôd a upravujú sa iba jednoduchými postupmi, ako je oddeľovanie nestabilných látok filtráciou, odstredenie alebo doplnenie straty oxidu uhličitého. Kedysi existovalo viac malých závodov na plnenie minerálnych vôd do fliaš ako dnes. Takéto malé plniarne fungovali napríklad pri prameňoch v Kišovciach (minerálna voda z Kišoviec sa predávala pod názvom Tatra), Slatvine (Slatvinka) i Maštinci (Lenka). Ich prevádzka sa však nevyplácala, a tak zanikli. Známa je aj existencia viacerých veľmi kvalitných zdrojov minerálnych vôd, vhodných ako liečivé či stolové vody, ktoré sa nevyužívali nikdy a ležia "ladom" dodnes.