a nápojoch.
U nás sa množstvo cukru v dovážaných výrobkoch ani nemonitoruje, v Európe je bežné clo za cukor pri obchodných dovozoch podľa jeho percentuálneho obsahu v danom výrobku. Pre SME to uviedol podpredseda Slovenského cukrovarníckeho spolku, riaditeľ Sládkovičovskej cukrovarníckej a konzervárenskej spol. s r. o. Ing. D. Janíček. Aj keď sa časť vlaňajších zásob spotrebuje, odborníci očakávajú, že v budúcom roku bude prebytok 60 000 ton cukru, s ktorými sa bude treba vyrovnať. D. Janíček uviedol, že cukrovarníci dali na schválenie ministerstvu financií materiál, ktorý by mohol pohyb cukru regulovať. Vychádzajú z princípov platných v Európskej únii a navrhujú kvótovanie v dvoch skupinách. V prvej by bola kvóta a pevná cena za cukor dodaný na spoločenskú objednávku (kvóta A), v druhej pomerná časť produkcie cukrovaru, ktorú by musel vyviezť. Opatrenia rátajú s výkupnou cenou 900 korún za tonu repy pri cukornatosti 15 percent, predajnou 17,80 Sk za kilogram hotového cukru v 50 kg balení. Cukrovarníci očakávajú aj pomoc od Národnej banky Slovenska - ide o zmenkový nákup repy. Čiastočne by problém mohli riešiť i domáci veľkoodberatelia, ktorí doteraz nakupovali za svetové ceny, to znamená 1 kg za 11 korún. Ceny v návrhu cukrovarníkov sú postavené tak, aby tržby v kvóte A zabezpečili rentabilitu aj pri nevýhodnom exporte.
Autor: SME-gub