Uviedla to včera na tlačovej besede, ktorú zvolal Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Gabriela Mačaiová z ministerstva školstva. Odborári sa sťažovali na zlé zásobovanie jedální v prvých dňoch projektu, ktorý sa realizuje na 257 školách už mesiac. Vedúci stravovacích zariadení, ktorí medzičasom zrušili zmluvy o pravidelnom prísune potravín z miestnych obchodov, mali veľké problémy so zháňaním jedla, najmä ak im obchod v ich obci nedokázal predať dostatočné množstvo tovaru. Ako uviedli zástupcovia ministerstva školstva, rakúska firma, ktorá mala distribúciu potravín z centrálneho skladu zabezpečiť, nedodržala zmluvné podmienky. Problém firma Magnólia vyriešila kúpou vozidiel na leasing a podujala sa robiť rozvoz vlastnými pracovníkmi. V súčasnosti prebieha prvá etapa projektu, ktorá potrvá tri až päť rokov a je zameraná výlučne na zásobovanie školských jedální z centrálnych skladov. Šetrením finančných prostriedkov vo výške 10 percent na režijných nákladoch z výroby hlavného jedla vznikne rezervný fond, ktorý sa využije na obnovu strojov a hlavne na vykrytie nárastu cien potravín. Cenový limit je v školských jedálňach stanovený na 17 korún a napríklad v okolí Dolného Kubína cena hlavného jedla presiahne aj 29,30 Sk. Pracovníci školských jednální sa podľa Gabriely Mačaiovej o svoje platy a miesta v žiadnom prípade nemusia báť. Skôr naopak, zariadenia školského stravovania zápasia s nedostatkom personálu.
Autor: SME-eho