v menu v našich reštauráciách by vedela dlho rozprávať spolumajiteľka cestovnej kancelárie Imperia Jana Bauerová. V lete totiž sprevádzala po Slovensku desiatky turistických skupín. Čiperní Taliani vraj boli uchvátení našimi pamiatkami. Čo ich však vyviedlo z konceptu, ale v opačnom garde, bolo naše stravovanie. "Takmer všade nachádzali v jedálnych lístkoch len varianty mäsa so zemiakmi, rezeň, ryžu, ale ovocie skoro žiadne a zeleniny málo," hovorí J. Bauerová, "vegetariáni jedli celý týždeň na obed surový eidam, lebo všadeprítomný vyprážaný syr odmietali." To nás inšpirovalo k malému prieskumu: čo sa u nás najčastejšie ponúka pre pocestných vegetariánov na jedálnych lístkoch? "Máme pre nich zeleninu v zemiakovej placke, šopský šalát alebo iný zeleninový šalát a keď sa ohlásia dopredu, bolo by aj sójové mäso," povedal nám Jozef Strojný, spolumajiteľ Zbojníckej koliby v Tatranskej Lomnici. "Dostali by vyprážaný syr alebo šampiňóny, no mávame aj tofu," informoval nás kuchár v kolibe Neresnica pri Zvolene, "ale hlavne by sme ponúkli čerstvú zeleninu - bohaté šaláty jedli u nás pred dvoma týždňami Angličania ako hlavné jedlo." Zeleninové rezne, tvarohové pirohy, ovocné knedle, buchty, vyprážaný plesnivec, šampiňóny či syr, palacinky a šaláty čakajú na vegetariánov v motoreste Kamenný mlyn na výpadovke z Bratislavy smerom na Moravu, uviedla tamojšia manažérka Dana Gašparovičová. V motoreste Tri duby v Sielnici sú zvyknutí len na "mäsových" hostí. Pre tých "opačných" majú iba vyprážaný syr a špagety, ale nájde sa vraj i zelenina. Na salaši Čingov v Spišských Tomášovciach by doniesli na stôl halušky a pirohy. Keby ste však zapýtali klobásky, jaterničky a podobné, hneď by bol vraj výber onakvejší. Len zeleninu nepýtajte. To tam nedržia...