Vegetariáni nemajú v našich kolibách ustlané na ružiach

Donedávna chýbala zahraničným hosťom pri stravovaní u nás najmä typická slovenská kuchyňa. V poslednom čase sa však čoraz častejšie dožadujú vegetariánskych jedál. A vonkoncom si pod nimi nepredstavujú len múčne chody. O ponosách cudzincov na chabý výber

v menu v našich reštauráciách by vedela dlho rozprávať spolumajiteľka cestovnej kancelárie Imperia Jana Bauerová. V lete totiž sprevádzala po Slovensku desiatky turistických skupín. Čiperní Taliani vraj boli uchvátení našimi pamiatkami. Čo ich však vyviedlo z konceptu, ale v opačnom garde, bolo naše stravovanie. "Takmer všade nachádzali v jedálnych lístkoch len varianty mäsa so zemiakmi, rezeň, ryžu, ale ovocie skoro žiadne a zeleniny málo," hovorí J. Bauerová, "vegetariáni jedli celý týždeň na obed surový eidam, lebo všadeprítomný vyprážaný syr odmietali." To nás inšpirovalo k malému prieskumu: čo sa u nás najčastejšie ponúka pre pocestných vegetariánov na jedálnych lístkoch? "Máme pre nich zeleninu v zemiakovej placke, šopský šalát alebo iný zeleninový šalát a keď sa ohlásia dopredu, bolo by aj sójové mäso," povedal nám Jozef Strojný, spolumajiteľ Zbojníckej koliby v Tatranskej Lomnici. "Dostali by vyprážaný syr alebo šampiňóny, no mávame aj tofu," informoval nás kuchár v kolibe Neresnica pri Zvolene, "ale hlavne by sme ponúkli čerstvú zeleninu - bohaté šaláty jedli u nás pred dvoma týždňami Angličania ako hlavné jedlo." Zeleninové rezne, tvarohové pirohy, ovocné knedle, buchty, vyprážaný plesnivec, šampiňóny či syr, palacinky a šaláty čakajú na vegetariánov v motoreste Kamenný mlyn na výpadovke z Bratislavy smerom na Moravu, uviedla tamojšia manažérka Dana Gašparovičová. V motoreste Tri duby v Sielnici sú zvyknutí len na "mäsových" hostí. Pre tých "opačných" majú iba vyprážaný syr a špagety, ale nájde sa vraj i zelenina. Na salaši Čingov v Spišských Tomášovciach by doniesli na stôl halušky a pirohy. Keby ste však zapýtali klobásky, jaterničky a podobné, hneď by bol vraj výber onakvejší. Len zeleninu nepýtajte. To tam nedržia...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 688
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 679
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 741
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 707
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 695
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 264
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 224
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 305
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu