PRIBYLINA (SME - kim) - Zajtra v Múzeu liptovskej dediny poďakujú poľnohospodári z takmer tridsiatich obcí dolného aj horného Liptova za úrodu. Tradičné podujatie pripravilo Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku ako sviatok tých, ktorí sa starajú o plody zeme. "Bez spolupráce s družstvami by sa nám rozsiahlu a nákladnú akciu nepodarilo kvalitne zorganizovať. Predsedovia poľnohospodárskych družstiev a mikulášska spoločnosť LAS prispeli aj do programu, ponúkli aj poľnohospodárske produkty," hovorí riaditeľka Národopisného múzea v L. Hrádku PhDr. Iveta Zuskinová. V programe sa predstaví takmer tristo účinkujúcich, chýbať nebude slávnostná evanjelická bohoslužba i katolícka omša, vystúpenie folklórnych súborov, dychovej hudby. "Novinkou programu je cyklus Sviatok chleba a zeme, v ktorom predstavíme kuchyňu starých materí. Obce budú ponúkať tradičné ľudové špeciality, jednoduché jedlá ako napríklad smetisko, važecké griby, zemiaky v šupke, droby a podobne. Chýbať nebudú koláče s rôznymi plnkami. Atrakciou bude zrejme ukážka z Liptovskej Tepličky, tradičné tlačenie kapusty do suda. Liptáčky porozprávajú recepty miestnych špecialít," spresňuje I. Zuskinová. Celá slávnosť sa v pribylinskom skanzene začne o 10. hodine sprievodom, sviatočnú atmosféru rozozvučí symbolické odovzdávanie dožinkových vencov a koláčov starostom a predsedom družstiev. Súčasťou bohatého programu bude aj vernisáž výstavy výšiviek s liptovskými motívmi. Pribylinské družstvo ponúkne aj nákup zemiakov za výhodné ceny, ochutnávať sa bude kukurica, šišky a v šupke varené zemiaky.
Autor: SME-kim