Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Kubánsky cukor pod dozorom náčelníka generálneho štábu

Olivovozelenú farbu Revolučných ozbrojených síl dostáva kubánske biele zlato. Ministerstvo cukorného priemyslu prevzal na povel náčelník generálneho štábu Ulises Rosales del Toro. Starostlivo sa síce utajuje, čo sa odohralo na nedávnom zjazde Komunisticke

j strany Kuby, ale zrejmým výsledkom je nahradenie ministra cukrovarníctva Nelsona Torresa generálom. V havanskej vláde zasadne vedľa vysokých dôstojníkov z ministerstiev vnútra, spojov a priemyslu i štátnych výborov pre rezervy a civilné letectvo.

Rovnako statočne ako na kubánskych vojenských výpravách do Afriky na pomoc marxistickým "prirodzeným spojencom" niekdajšieho Sovietskeho zväzu bude generál Ulises Rosales del Toro iste bojovať v začínajúcej sa bitke na "fronte zafry", teda cukrovarníckej kampane. Nech si v Havane aj sľubujú zázraky od rozvoja cudzineckého ruchu zo Západu, o každom hospodárskom roku rozhoduje zafra. Situácia je vážna, lebo preč sú časy, keď Fidel Castro vyhlásil "rok desiatich miliónov ton" cukru. Cukru až toľko nebolo, no od toľkej námahy dostala Kuba akúsi prietrž. PZ prístavov karibského ostrova dovážala Moskva dve pätiny sovietskej spotreby cukru. Opačnou cestou posielala naftu, nutnú pri jeho výrobe. Treba jej veru hodne.

Skryť Vypnúť reklamu

Zafra sa kedysi začínala mesiac po Novom roku a končievala sa okolo Veľkej noci. Už dávno však chodia prví brigádnici sekať trstinu týždne pred novoročným štátnym sviatkom, aby sa v jeho deň hrdo hlásili prvé výsledky. Socialistická zafra trvá štyrikrát dlhšie. Predtým stačil odpad denne spracovanej trstiny na kúrenie v cukrovaroch. Keď sa kampaň pretiahla, denná dodávka tohto paliva, prirodzene, klesla. Nastúpila socialistická industrializácia a súťaženie: v cukrovaroch vybudovali za veľké peniaze kúrenie naftou. Ďalšiu naftu spotrebovali nové kombajny. Plytvá sa ňou najmä pri ustavičnom prevážaní státisícových brigád sekáčov trstiny, revolucionárskych "macheteros", z miest na vidiek a späť.

Spotreba ropy, ktorá vtedy ešte netiekla len cícerkom, sa na Kube nakoniec strojnásobila. Najväčší vodca nariadil skúsiť to s hľadaním vlastnej ropy na morskom brehu pri Havane. Prestalo sa, keď chumáče mazľavého piesku z vrtov pošpinili pláže, kde cudzí kapitalisti začali stavať hotely pre turistov s tvrdou menou pre havanskú štátnu pokladnicu. Prinesie opäť tvrdú menu aj sladké biele zlato pod "olivovozeleným velením"?

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  2. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  3. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  4. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  3. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  4. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  5. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  7. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  8. 26 years of providing you with essential information
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 23 111
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 704
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 290
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 886
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 733
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 519
  7. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 354
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 071
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 931
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 857
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu