í Ing. D. Janíčka, podpredsedu Slovenského cukrovarníckeho spolku. Príliš vysoká cena spôsobuje, že veľkí odberatelia ako farmaceutické a potravinárske firmy, finalizujúce svoju produkciu na Slovensku, dovážajú cukor za svetové ceny, čím sa prebytok domácej produkcie prejavuje výraznejšie. Slovenská republika tiež nemonitoruje obsah cukru v dovážaných tovaroch, ako v cukrovinkách a nápojoch. Podľa odhadov expertov sa tak na náš presladený vnútorný trh dostávajú ďalšie desaťtisíce ton cukru. Podľa D. Janíčka aj situácia na trhu s cukrom poukazuje na to, že vo všeobecnosti budeme musieť akceptovať regulačné opatrenia platné v jednotlivých komoditách v Európe. Podľa odborníkov je pritom trh s cukrom jednou z najprepracovanejších komodít. Systém kvót a cien v jednotlivých kvotačných skupinách stanovuje jasné podmienky, takže každý výrobca cukru si vopred vie presne vyrátať rentabilitu. Toto má dopad aj na prvovýrobu, pretože v rámci týchto kalkulácií výrobcovia uzatvárajú kontrakty s farmami. Slovenský cukrovarnícky spolok predložil Ministerstvu financií materiál, ktorý anticipuje európsky model správania sa na trhu s cukrom. Jeho základ spočíva v tom, že výrobcovia cukru by mali stanovené kvóty na dodávky na základe spoločenskej objednávky, teda kvóta A. V tejto kvóte by bola cena garantovaná štátom. V druhej kvóte by bol cukor, ktorý musí producent uplatniť na svetových trhoch. Súčasťou návrhu sú aj zmluvné ceny voči producentom repy - pri cukornatosti 15 percent 900 Sk za tonu, cukor v kvotačnej skupine A by stál 17.80 Sk za kg.
Autor: SME - gub