BRATISLAVA (SME - jk) - Prebytok 50 až 60 tisíc ton cukru očakávajú po ukončení tohtoročnej kampane slovenskí cukrovarníci. Približne polovicu z tohoto množstva tvorí vlastná nadvýroba, 20 tisíc nepredaných ton zostáva cukrovarom z kampane minulého roku a Štátny fond trhovej regulácie (ŠFTR) drží na zásobách ďalších 12 tisíc ton produktu. Nadúroda roku 1996 spôsobila zhoršenie hospodárskych výsledkov podnikov a zároveň zníženie cien, ktoré zaznamenávajú neustály pokles. V súčasnosti nepokrývajú ani náklady cukrovarov vynaložené na výrobu, skladovanie a expedíciu cukru. Producenti sa tak dostali do nepriaznivej situácie aj napriek skutočnosti, že v minulom roku sa Slovensko po prvýkrát vo výrobe cukru zaradilo medzi sebestačné krajiny. Situáciu sa čiastočne snažil riešiť ŠFTR odpredajom prebytkov. Podľa cukrovarníkov ich najväčším ohrozením je reštriktívna politika komerčných bánk odmietajúcich financovať rizikové odvetvie. Straty cukrovarov sa za rok 1996 blížia k hranici 1 miliardy Sk a naviac ich postavenie zhoršuje dovoz lacného cukru z Českej republiky. Hoci sa priemerná úroda znížila zo 40 ton na 37 ton z hektára, opäť sa očakáva nadvýroba z dôvodu poklesu spotreby. Cukrovarníci v dohodách s pestovateľmi pôvodne stanovili základnú cenu 1000 korún za tonu, tú však neskôr znížili na 900 Sk. V tomto roku počítajú s výrobou 230 tisíc ton cukru z celkovej výmery 49 tisíc hektárov.
Autor: SME - jk, Ilustračné foto SME - PAVOL MAJER