Kde-čo o cukre

m Cukor je svetlo a teplo. Kysličník uhličitý, ktorý vytvára skleníkový efekt, a slnko, ktoré nás cezeň zohrieva, spolu s vodou v zelených častiach rastliny sa pri komplikovanej svetelno-chemickej reakcii (fotosyntéze) menia na iné dve zložky. Kyslík, ...

m Cukor je svetlo a teplo. Kysličník uhličitý, ktorý vytvára skleníkový efekt, a slnko, ktoré nás cezeň zohrieva, spolu s vodou v zelených častiach rastliny sa pri komplikovanej svetelno-chemickej reakcii (fotosyntéze) menia na iné dve zložky. Kyslík, ktorý dýchame (a vyrábame tak opäť kysličník uhličitý), a cukor. Kyslík rastlina vydychuje, cukor si ukladá do svojho bunečného tkaniva.

m Cukor je z rozvetvenej rodiny. Repný cukor, takisto ako trstinový, sú bisacharidy. Je na trošku vyššej štrukturálnej úrovni ako monosacharidy, z ktorých radový človek dobre pozná mliečny cukor (glukózu) a ovocný cukor (fruktózu). Príbuzným cukru je aj škrob, ktorý sa vyskytuje v obilí, zemiakoch, kukurici, ryži, ale i v repe, je zložitý polysacharid.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

m Cukor pochádza z Melanézie (ostrovy na severe dnešnej Indonézie) a meno má z Indie. V Melanézii asi pred 8000 rokmi objavili tamojší obyvatelia, že korienky jednej rastliny sú podstatne sladšie ako u iných a začali ju pestovať. Bola to nie repa - ale cukrová trstina. Sladidlo sa predávalo ako odštiepky z koreňa a z toho pochádza aj súčasný svetový názov (cukor, sachar, sucre, šečer atď.). V pôvodnom jazyku indických učencov prákrte sa totiž odštiepok nazýva "sárkára". Tieto úlomky doviezli do Európy vojaci Alexandra Macedónskeho v treťom storočí pred naším letopočtom.

m Cukor bol odjakživa pánska zábava, preto možno pochopiť, prečo sa demagógom každej éry podarilo "prostý ľud" presviedčať o jeho práve na cukor. V skutočnosti trvalo veľmi dlho, od objavenia cukru po jeho priemyselné spracovanie. Ešte v období rokoka sa cukor predával len v lekárňach a jeho cena za kilogram bola v prepočte na dnešné časy 1200 korún. Ešte aj popredný predstaviteľ "socialistického realizmu" P. Jilemnický venoval boju za všeobecnú dostupnosť cukru celý román.

SkryťVypnúť reklamu

m Omyly hýbu svetom. Vo všeobecnosti sa pokladá za raj a rodisko cukrovej trstiny ostrov Kuba a priľahlé enklávy v Karibiku. Faktom však je, že cukrovú trstinu na ostrovy Antíl doviezol až Krištof Kolumbus. V krátkom čase sa pestovanie cukrovej trstiny udomácnilo, rozšírilo a tento artikel sa stal významným článkom zámorského obchodu. Napriek tomu zostal dlhý čas cukor privilégiom šľachty a zbohatlíkov.

m O stopäťdesiat rokov po vypuknutí trstinového boomu - v roku 1747 - berlínsky prírodovedec A. Marggraf objavil ďalšiu rastlinu, ktorá dokázala akumulovať cukor v priemyselne významnom množstve. Pre pravdu však treba dodať, že ku priemyselnému spracovaniu bol ešte kus cesty. Až o rovných päťdesiat rokov neskôr Marggrafov žiak Franz Achard položil základy technického využitia repy. Znamenalo to však revolúciu na svetových trhoch a cukrová trstina rýchlo stratila svoju cenu. Po prvýkrát na svete priemyselne začali cukrovú repu spracovávať v závode Zunereze v Schlezwicku v roku 1801.

SkryťVypnúť reklamu

m Do histórie cukru zasiahol aj Napoleon Bonaparte. Keď v roku 1806 zablokoval námorné cesty, lode s cukrom nemohli plávať do Európy. Razom sa rozšírilo pestovanie cukrovej repy. A hoci po páde diktátora načas získala trstina opäť prevahu, neprerušilo to víťazné ťaženie repy.

m Cukor je u nás samozrejmosťou a konzumujeme ho podstatne viac, ako je zdravé. Priamy konzum cukru najmenej kolíše. Z maxima okolo 130 tisíc ton v roku 1990 klesol na najnižší bod asi 80 tis. t. v roku 1992 a za posledné dva roky sa spotreba pohybovala na úrovni okolo 100 tis. t. Priemyselná spotreba za to isté obdobie klesla asi na úroveň dvoch tretín.

Autor: gub

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 665
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 435
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 732
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 345
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 436
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 662
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 950
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 241
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu