Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Na kedysi rozšírený novoročný zvyk - chodenie s hadom - spomínajú už iba starší ľudia

Iba starší ľudia na strednom Slovensku, najmä na Pohroní a Považí a členovia folklórnych súborov dnes vedia, čo je to chodenie s hadom, hoci tento novoročný zvyk bol v minulosti značne rozšírený. Bol totiž ľudovou hrou, ktorá v sebe zakotvovala spomienku

na Adama a Evu v raji a ich jablkový hriech, ku ktorému ich naviedol had. Hada vytvorila skupina chlapcov s pomocou doštičiek, obalených do papiera, na hlave hada svietila pri vstupe do každého domu, ktorý chlapci s hrou o Adamovi a Eve navštívili, sviečka. Drevený plaz mal aj jazyk z drôtu, na ktorom mal napichnuté červené jablko. Manipuláciou s hadom vedeli šarvanci vytvoriť ilúziu pohybu plaza a vo veršoch vyrozprávali aj starú rajskú históriu. Ľudia v domoch, ktoré skupina chlapcov s hadom navštívila, sa im za zaujímavé predstavenie odmenili sladkosťami, ovocím a peniazmi. Aj v súčasnosti sa však v mnohých častiach Slovenska udržal zvyk novoročného vinšovania mladších chlapcov, ktorí boli na Nový rok vítanými hosťami, pretože ľudia dodnes veria, že keď je prvým návštevníkom v roku chlapec, bude domácnosť celých 365 dní sprevádzať šťastie. Návšteva osoby ženského pohlavia vraj prináša do domu iba nešťastie, smolu a iné pohromy. Aj v súčasnosti venujú ľudia v mnohých častiach Slovenska mimoriadnu pozornosť novoročnému jedálnemu lístku. Tisícky gazdiniek by neuvarili nič z hydiny, pretože šťastie by uletelo ako pierko, preto najrozšírenejším slovenským novoročným jedlom je bravčovina. Obľúbená je aj kyslá kapusta po ktorej však bezpodmienečne musí, "poskákať" sviňa - znak šťastia, čiže kapusta musí byť podávaná s dobre vyúdenou klobásou alebo mäsom, napr. v podobe plnených kapustných listov, novšie sa konzumuje segedínsky guláš. Častým novoročným jedlom je aj šošovica, pretože táto strukovina symbolizuje peniaze, a makové koláče, ktoré tiež symbolizujú želanie hojnosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  4. Know-how študenta: Zažiť, získať prax a spoznať svet
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  7. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 580
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 423
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 270
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 047
  5. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 646
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 460
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 109
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 062
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 920
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 578
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu