Nedeľa, 28. február, 2021 | Meniny má ZlaticaKrížovkyKrížovky

V SKRATKE

Rady, ktoré nie sú v kuchárskych knihách

- cesto na drobné pečivo by sa malo pripraviť deň vopred, aby sa zložky navzájom previazali a cesto spevnelo, potom sa dá dobre rozvaľkať.

- do cesta pridávať len práškový cukor, aby sa nelepilo na váľok.

- pri vaľkaní šetriť múkou, aby sa jej veľa neprichytilo na cesto, inak sa kúsky z prvej a poslednej časti cesta nebudú podobať ani chuťou, ani pevnosťou.

- oriešky do cesta sa strúhajú, aby zo seba nevytlačili tuk, naopak, na modelovanie za studena sa z opačného dôvodu roztĺkajú v mažiari.

- najlepšia teplota na pečenie drobného pečiva je okolo 200 stupňov, pri nižšej sa v nich rozpustí tuk a je tvrdé, pri vyššej teplote sa vnútro pečiva dobre neprepečie.

Skryť Vypnúť reklamu

- oplatí sa investovať do budíka - často stačí jeden telefonát, a spálené pečivo putuje do koša.

- treba rešpektovať druh tuku v recepte. Zatiaľ čo vianočka sa bez masla nezaobíde, pri sušienkach 60 % vody, ktoré maslo obsahuje, prekáža. U vaľkaných ciest sa najlepšie osvedčuje Hera alebo Rama. Kokosový tuk zo starších receptov sa dá dobre nahradiť stopercentným tukom Ivou, do čokoládovej polevy patrí niekoľko kvapiek oleja, nikdy nie maslo.

- pri krémoch pripravovaných za studena sa nesmie zameniť koňak za lacnejší rum, pri cestách, kde slúži ako kypridlo, to neprekáža.

- umelé potravinárske farbivá z domácej ponuky radšej nepoužívajte.

- z nachystaného pečiva, uloženého v chlade v škatuliach z umelej hmoty alebo v kovových dózach, treba vždy na stôl vybrať len toľko kusov, koľko sa zje. Takto uložené pečivo - v chlade a suchu - vydrží i viac ako mesiac, podmienkou však je vyrovnaná teplota, nestriedať chladničku alebo balkón s vyhriatou izbou.

Skryť Vypnúť reklamu

- z úlomkov pečiva, ak sa stala nehoda, sa dajú vytvarovať chutné guľôčky. Úlomky treba zmiešať s medom, pokvapkať ovocnou šťavou alebo rumom, vytvarovať guľôčky a obaliť ich v kokose alebo kakau. Úlomky sa dajú aj zmiešať s krémom z lieskovcov, ako je Nutella alebo Nugeta, rozpusteným nad parou s niekoľkými kvapkami oleja, pridá sa trochu čokolády a hrozienka a vzniknutý krém sa dá do košíčkov.

- a nezabudnite pri pečení na deti, ak vám budú pomáhať, budete mať príjemnú atmosféru aj pri práci a ony neprídu o zážitok, na ktorý sa spomína roky.

Babičkine salónky

20 dkg cukru dáme do vody v rajnici, necháme na ohni rozpustiť a zovrieť. Dáme na alobal do teplej rúry zmäknúť dve tabuľky čokolády na varenie, potom ich na tanieri premiešame s trochou už prevareného sirupu do hladka - postupne pridávame všetok sirup. Potom zmes zarovnáme na alobal asi do hrúbky prsta, opatrne pokrájame na kocky a necháme usušiť. Zakrútime do tradičných salónkových papierikov. Podobne pripravíme salónky z lieskovcov, pomleté oriešky povaríme v mlieku, pretrieme cez sito, alebo rozmixujeme a postupujeme ako pri čokoládových.

Skryť Vypnúť reklamu

Guľôčky z nugátu

10 dkg mletých orieškov, 10 dkg práškového cukru, 1 bielok, 10 ks nugátových cukríkov, čokoládová poleva. Orechy, zohriate v rúre, premiešame s preosiatym cukrom. Bielka rozšľaháme, pridáme orechy a zmiešame, aby zmes bola vláčna, nugátové bonbóny nakrájame na kúsky, obalíme orechovou hmotou, napichujeme na špáradlá, alebo farebné paličky od jednohubiek a namáčame v poleve. Guľôčky sú efektnou dekoráciou, keď ich po zaschnutí polevy napichneme do grapefruitu alebo veľkého jablka.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  4. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur
  7. Geis pomáha zvládať komplikácie v cezhraničnej preprave
  8. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje
  9. Online zľavy: Viete, kde ich vyhľadať?
  10. Šanca pre mladé talenty
  1. O2: Mentálne zdravie zamestnancov je pre nás veľkou prioritou
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  3. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  4. Dáma s pávím pierkom
  5. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. Získaj náskok pred štartom
  8. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  9. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  10. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 19 236
  2. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 9 514
  3. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 9 200
  4. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 8 934
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 8 816
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 7 718
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 831
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 561
  9. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 4 970
  10. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 4 900
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu