V SKRATKE

Rady, ktoré nie sú v kuchárskych knihách

- cesto na drobné pečivo by sa malo pripraviť deň vopred, aby sa zložky navzájom previazali a cesto spevnelo, potom sa dá dobre rozvaľkať.

- do cesta pridávať len práškový cukor, aby sa nelepilo na váľok.

- pri vaľkaní šetriť múkou, aby sa jej veľa neprichytilo na cesto, inak sa kúsky z prvej a poslednej časti cesta nebudú podobať ani chuťou, ani pevnosťou.

- oriešky do cesta sa strúhajú, aby zo seba nevytlačili tuk, naopak, na modelovanie za studena sa z opačného dôvodu roztĺkajú v mažiari.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- najlepšia teplota na pečenie drobného pečiva je okolo 200 stupňov, pri nižšej sa v nich rozpustí tuk a je tvrdé, pri vyššej teplote sa vnútro pečiva dobre neprepečie.

SkryťVypnúť reklamu

- oplatí sa investovať do budíka - často stačí jeden telefonát, a spálené pečivo putuje do koša.

- treba rešpektovať druh tuku v recepte. Zatiaľ čo vianočka sa bez masla nezaobíde, pri sušienkach 60 % vody, ktoré maslo obsahuje, prekáža. U vaľkaných ciest sa najlepšie osvedčuje Hera alebo Rama. Kokosový tuk zo starších receptov sa dá dobre nahradiť stopercentným tukom Ivou, do čokoládovej polevy patrí niekoľko kvapiek oleja, nikdy nie maslo.

- pri krémoch pripravovaných za studena sa nesmie zameniť koňak za lacnejší rum, pri cestách, kde slúži ako kypridlo, to neprekáža.

- umelé potravinárske farbivá z domácej ponuky radšej nepoužívajte.

- z nachystaného pečiva, uloženého v chlade v škatuliach z umelej hmoty alebo v kovových dózach, treba vždy na stôl vybrať len toľko kusov, koľko sa zje. Takto uložené pečivo - v chlade a suchu - vydrží i viac ako mesiac, podmienkou však je vyrovnaná teplota, nestriedať chladničku alebo balkón s vyhriatou izbou.

SkryťVypnúť reklamu

- z úlomkov pečiva, ak sa stala nehoda, sa dajú vytvarovať chutné guľôčky. Úlomky treba zmiešať s medom, pokvapkať ovocnou šťavou alebo rumom, vytvarovať guľôčky a obaliť ich v kokose alebo kakau. Úlomky sa dajú aj zmiešať s krémom z lieskovcov, ako je Nutella alebo Nugeta, rozpusteným nad parou s niekoľkými kvapkami oleja, pridá sa trochu čokolády a hrozienka a vzniknutý krém sa dá do košíčkov.

- a nezabudnite pri pečení na deti, ak vám budú pomáhať, budete mať príjemnú atmosféru aj pri práci a ony neprídu o zážitok, na ktorý sa spomína roky.

Babičkine salónky

20 dkg cukru dáme do vody v rajnici, necháme na ohni rozpustiť a zovrieť. Dáme na alobal do teplej rúry zmäknúť dve tabuľky čokolády na varenie, potom ich na tanieri premiešame s trochou už prevareného sirupu do hladka - postupne pridávame všetok sirup. Potom zmes zarovnáme na alobal asi do hrúbky prsta, opatrne pokrájame na kocky a necháme usušiť. Zakrútime do tradičných salónkových papierikov. Podobne pripravíme salónky z lieskovcov, pomleté oriešky povaríme v mlieku, pretrieme cez sito, alebo rozmixujeme a postupujeme ako pri čokoládových.

SkryťVypnúť reklamu

Guľôčky z nugátu

10 dkg mletých orieškov, 10 dkg práškového cukru, 1 bielok, 10 ks nugátových cukríkov, čokoládová poleva. Orechy, zohriate v rúre, premiešame s preosiatym cukrom. Bielka rozšľaháme, pridáme orechy a zmiešame, aby zmes bola vláčna, nugátové bonbóny nakrájame na kúsky, obalíme orechovou hmotou, napichujeme na špáradlá, alebo farebné paličky od jednohubiek a namáčame v poleve. Guľôčky sú efektnou dekoráciou, keď ich po zaschnutí polevy napichneme do grapefruitu alebo veľkého jablka.

Autor: podľa MF Dnes, r, eb

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 747
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 669
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 735
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 696
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 682
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 260
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 216
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 296
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu