z ministerstva školstva, jeho cieľom je znížiť o 10 percent režijné náklady na školské stravovanie, ktoré dotuje štát, a zároveň nezvyšovať príspevok, ktorý uhrádza rodič. Realizáciou experimentu bola poverená súkromná spoločnosť Magnólia. Tá uskutočnila dotazníkový prieskum spokojnosti vedúcich školských jedální, v ktorom väčšina vyslovila s novým modelom, založeným na dodávkach surovín od prvovýrobcov, spokojnosť. Výhrady mali najmä vedúce menších prevádzok k veľkým baleniam niektorých surovín. Za najzávažnejší rozdiel medzi predchádzajúcim a novým modelom stravovania považujú vedúce, ktoré sme oslovili, skutočnosť, že nevedia, koľko peňazí vlastne prevaria. V zariadeniach sa síce eviduje dodané a spotrebované množstvo surovín, nie však v cenovom vyjadrení. V tejto súvislosti niektoré vedúce vyslovili pochybnosti o tom, či proklamované 10 percentné zníženie režijných nákladov, ktoré poskytuje štát aj z daní rodičov, neuhrádzajú rodičia v mesačnom príspevku na stravu.
Autor: SME-ch