om minerálnych látok a stopových prvkov. Práve fyziologické vlastnosti boli rozhodujúcim faktorom, ktorý zavážil na miske váh. Pri výbere minerálnej vody pre hokejistov bol aj lekár reprezentačného mužstva, MUDr. Dalimír Jančovič, ktorý posúdil vhodnosť, zloženie a kvalitu reprezentačnej minerálky. Budiš charakterizoval ako "chuťovo dobrú, vyváženú, nie kyslú a nie príliš zásaditú, s takmer neutrálnou hodnotou Ph". MUDr. Jančovič zdôraznil, že pri pravidelnej záťaži a metabolizme športovcov nie je koncentrácia minerálov žiadnym problémom. Zmluva medzi Slovenskými prameňmi a žriedlami, a. s. a SZĽH zabezpečuje dostatok kvalitnej minerálnej vody pre 7 reprezentačných výberov, potreby sekretariátu, na zasadania komisií a výkonného výboru na celú sezónu v množstve takmer 72 000 litrov perlivej i neperlivej minerálky Budiš.
Koľko ľudí, toľko Budišov
Minerálna voda BUDIŠ je podľa prieskumov renomovaných agentúr GFK, DICIO a AC Nielsen najznámejšia, najpredávanejšia, najlepšia, najdôveryhodnejšia, najkupovanejšia a najkonzumovanejšia minerálka na Slovensku. Do fliaš sa plní v modernom závode, ktorý je držiteľom certifikácie Systému manažérstva kvality podľa Európskej normy ISO 9002 a certifikáciu Systému environmentálneho manažérstva EN ISO 14 001.
V sortimente si pod značkou Budiš v rôznych baleniach každý zákazník nájde svoju chuť, od čistej prírodnej, cez Budiš bez bubliniek, až po Budiš s rozličnými príchuťami od ovocných až po kolu a tonik.
Objavil ju mních
Nevieme, ako dlho ju hľadal, no vieme, kedy ju našiel. Prameň Budiš objavil v roku 1573 v rovnomennej podhorskej dedinke v Turčianskej kotline prírodovedec a benediktínsky mních Mikuláš Pavol Brikcius. Významný slovenský učenec Matej Bel o dve storočia neskôr tvrdil, že v okolí Turca niet chorého, ktorý by v nádeji na uzdravenie nepil vodu z budišského prameňa. Prvé analýzy prírodnej minerálnej vody z prameňa Budiš urobil turčiansky vedec Michal Torner. Z týchto a nasledujúcich analýz vyplýva, že Budiš je stredne mineralizovaná, hydrogénuhličitanovo-síranová, horečnatá, sodno-vápenatá, uhličitá, studená, hypotonická, slabo kyslá až neutrálna prírodná minerálna voda. Má vynikajúcu chuť a osviežujúce, blahodarné účinky na celý organizmus. Priaznivo pôsobí pri niektorých žalúdočných ochoreniach, pri náchylnosti na tvorbu kamienkov, pri cukrovke a kataroch horných dýchacích ciest.
Bez jedla vydržíme 90 dní, bez vody maximálne týždeň. Pri normálnom dennom zaťažení by mal človek vypiť minimálne 2, 5 l tekutín. V extrémnych podmienkach, počas horúčav a pri športových výkonoch, je potrebné toto množstvo ešte zvýšiť. Dehydratácia organizmu sa prejaví zhoršením celkového zdravotného stavu. Nedostatočný prísun tekutín vedie k nadmernému zaťaženiu obličiek, znižovaniu výkonnosti, zhoršenej činnosti mozgu, bolestiam hlavy a ďalším nebezpečným, no zbytočným zdravotným komplikáciám. Bez tekutín to jednoducho nejde. Optimálny pitný režim má byť preto rozložený na menšie dávky počas celého dňa. Začína sa ráno po zobudení ranným pohárom, končí sa pohárom večer pred spaním. Budiš je nápojom hokejistov, no výborne uhasí smäd a osvieži aj pri ďalších športoch. (kd)