
FOTO SME – JÁN KROŠLÁK
BRATISLAVA – V apríli zaradila EÚ Slovensko do skupiny štátov s rizikom BSE. Minister pôdohospodárstva Koncoš razantne protestoval a spolu s veterinármi to vyhlásil za neodôvodnené.
Riziko tejto choroby bolo podľa neho u nás blízke nule. Najviac argumentoval tým, že mäsovo-kostné múčky sa u nás do krmív kravám vraj nikdy nepridávali a múčky sme dovážali len z krajín, kde sa vtedy BSE ešte nevyskytovala.
Od marca 2001 sa Slovensko zaradilo ku krajinám, ktoré začali testovať hovädzí dobytok na BSE takzvanou rýchlou metódou uznávanou aj v EÚ. V záujme ochrany spotrebiteľov navyše veterinári nariadili od leta testovať každý kus hovädzieho dobytka staršieho ako 30 mesiacov, aby sa do výroby ani do obchodov nedostávalo nevyšetrené mäso.
Prvý prípad šialenstva kráv u nás potvrdili v septembri po vyšetrení 12-tisíc kusov dobytka. Záujem spotrebiteľov o hovädzinu okamžite klesol na polovicu. O mesiac pribudol druhý potvrdený prípad, v novembri tretí a štvrtý a v strede decembra piaty.
Medzi východnými štátmi vysokým počtom ochorení vedieme – Česi pri oveľa vyššom počte testovaných zvierat odhalili len dva prípady. Poľsko a Maďarsko nemajú žiaden, ale s testami sa neponáhľajú, preverili nepomerne menej kráv ako my.
Naše potvrdené prípady BSE majú niektoré spoločné znaky – rovnaký vek kráv a lokalizovanie približne v strede Slovenska. Podľa odborníkov to potvrdzuje hypotézu, že nákaza prišla z jedného krmivového zdroja.
TÁŇA RUNDESOVÁ