Kuchársku knihu s tradičnými receptami z Liptova predstavili v Pribyline

Pribylina 26. marca (TASR) - Kyslá polievka so "slepou kurou" patrila v minulosti k typickým jedlám chudobnejších rodín v regióne Liptova a to napríklad ...

Pribylina 26. marca (TASR) - Kyslá polievka so "slepou kurou" patrila v minulosti k typickým jedlám chudobnejších rodín v regióne Liptova a to napríklad počas veľkonočných sviatkov. S postupom jej varenia sa dnes zoznámili návštevníci Múzea liptovskej dediny v Pribyline pri Liptovskom Hrádku.

Slepou kurou nazývali Liptáci knedľu z rožkov, vajíčok a múky, do ktorej pridávali kúsky slaniny alebo mäsa. Recept na jej prípravu obsahuje kuchárska kniha Kuchyňa starých materí z Liptova, ktorú predstavili dnes v pribylinskom skanzene. Jej autorkou je riaditeľka Liptovského múzea v Ružomberku Iveta Zuskinová.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kuchárska kniha tradičných ľudových receptov z Liptova podáva obraz aj o spôsobe stravovania tamojšieho ľudu v prvej polovici 20. storočia. Sú v nej návody na prípravu mäsitých a bezmäsitých jedál, polievok a koláčov. Dopĺňajú ju informácie o stravovaní jednotlivých vrstiev ľudu, ako napríklad pastierov, drevorubačov, pltníkov, povedala Zuskinová. Podľa jej slov na sviatočnom veľkonočnom stole Liptákov sa objavovalo najčastejšie mäso z jahniat alebo kozliatok. Koláče piekli z bielej múky a boli okrúhle. Napríklad v dolnoliptovskej obci Martinček ich nosili na Veľkonočnú nedeľu alebo v pondelok do poľa, kde ich vyhadzovali do výšky, aby tak vysoko narástli klasy obilia, dodala Zuskinová.

Návštevníci pribylinského skanzenu sa môžu dnes a zajtra zoznámiť aj s rôznymi technikami zdobenia veľkonočných vajíčok pre kúpačov. V nedeľu tam ožijú jarné a veľkonočné zvyky v podaní folklórneho súboru Váh z Liptovského Mikuláša. Program sa začne o 14. 00 h.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 315
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 715
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 127
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 904
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 873
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu