Ako hodujú Gruzínci

V Gruzínsku sa hovorí: "Hosťa do domu priviedol Boh." A ako k bohu sa treba k návšteve aj správať, hovorí Gruzínka Ljuba Masuradzeová. Základom gruzínskej pohostinnosti je bohato prestretý stôl, na ktorom nechýbajú exotické jedlá ako čurčchela, chačapuri

FOTO - ČTK/AP


, chinkali či lobio. Všetky nielen výborne vyzerajú, ale ešte lepšie chutia. Aby hosť netrpel nedostatkom, dajú Gruzínci na stôl päťkrát viac jedla, ako je potrebné. Gruzínske, a vôbec kaukazské stolovanie sa odlišuje od európskeho predovšetkým tým, že obed ani večeru netvoria chody, ktoré sa prinášajú postupne, ale všetky jedlá sú na stole naraz. Na malých tanierikoch je zelenina, na väčších šaláty, v miskách je horúce mäso a niekde medzi tým možno nájsť syry, olivy či pomaranče. "Gruzínske jedlá sa nejedia, ale ochutnávajú. Zo všetkého si treba vziať len štipku, len to ochutnať," hovorí Masuradzeová, ktorá šéfuje hotelovej kuchyni. Po troch hodinách ochutnávania odchádza hosť od stola prejedený.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Základom gruzínskej kuchyne je zelenina, najmä kapusta, špenát, pór či fazuľa. To všetko je ochutené orechmi a cesnakom a rôznymi koreninami. Mäso Gruzínci buď varia a podávajú vo vývare, alebo pečú. Ako všade na Kaukaze aj tu je obľúbený šašlík grilovaný na dlhom meči - gruzínsky šašlík sa nazýva mcvadi. Typickým gruzínskym jedlom sú chačapuri - placky plnené ovčím syrom. "Je to najjednoduchšie jedlo, aké poznám. Voda, múka a syr," hovorí Masuradzeová.

Na stole nesmie nikdy chýbať chlieb a víno. Gruzínsky chlieb - šóty - sú pretiahnuté chlebové placky pečené priamo na stenách hlinených pecí. Sladkou bodkou za gruzínskym hodovaním je čurčela - tyčinka z jadier vlašských orechov navlečených na ražnej niti a máčaných v uvarenom hustom roztoku vínovej šťavy, múky a cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Gruzínska hostina je obradom, ktorý demonštruje súdržnosť hostiteľov i úctu k hosťom. Viac či menej patetické prípitky má na starosti hostiteľ - tamada. Je to väčšinou najrešpektovanejší muž, ktorý sedí na čele stola. Keď chce predniesť prípitok niekto iný, musí o to požiadať jeho. Prípitky, ktoré sú zásadne mužskou záležitosťou, bývajú dlhé a často rozprávajú celý príbeh. Pripíja sa na priateľstvo, mier, krásu žien, zdravie detí, hostí i hostiteľa. Keď sa pije na ženy, páni sa postavia a pohár musia vypiť do dna. Gruzínske hostiny sprevádza vždy spev. Aj ten majú na starosti výlučne muži - hrdelným hlasom mrmlú o priateľstve, láske i krásach prírody.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 713
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 324
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 762
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 502
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 720
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 256
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 250
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 340
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu